Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. απαντά στην απόφαση των οίκων μόδας να μην χρησιμοποιούν γούνα στις δημιουργίες τους
Δ. Κοσμίδης: «Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το επάγγελμά μας»
Πριν από μερικές ημέρες γνωστός οίκος μόδας, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει ξανά τη γούνα πάνω στις δημιουργίες του. Μάλιστα η ιδιοκτήτρια του οίκου χαρακτηριστικά δήλωσε «Γούνα; Τελείωσα με αυτό. Δεν θέλω να σκοτώνω ζώα για να φτιάξω μόδα. Δεν αισθάνομαι πως είναι σωστό». Πάνω σε αυτό το θέμα μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης ανάφερε ότι ασχολείται επαγγελματικά με τη γούνα από τη δεκαετία του ’80 «Από εκείνη την εποχή είχαμε προβλήματα με τους οίκους μόδας, καθώς κάποιοι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι είναι “άσχημο να σκοτώνεις ζώα”. Το προηγούμενο διάστημα πολλοί οίκοι μόδας έβγαζαν πάρα πολλά χρήματα μέσα από τη γούνα. Φαίνεται όμως ότι άλλαξαν γραμμή πλεύσης και πλέον θέλουν να βγάζουν χρήματα από πλαστικά και συνθετικά προϊόντα. Πιστεύω πως για οικονομικούς λόγους θυμήθηκαν ότι είναι φιλόζωοι».
Ο κ. Κοσμίδης κατέστησε ξεκάθαρο πως όλοι οι Έλληνες γουνοποιοί χρησιμοποιούν γουνοδέρματα, τα οποία απέκτησαν νόμιμα μέσα από τα παγκόσμια δημοπρατήρια «Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν είμαστε κυνηγοί. Δεν βγαίνουμε με το ντουφέκι και κυνηγούμε άγρια ζώα για να φτιάξουμε γούνες όπως συνέβαινε αιώνες πριν. Υπάρχουν τα εκτροφεία όπου μέσα από αυτά προκύπτει η πρώτη ύλη. Εάν οι αγαπητοί πρώην συνάδελφοι των οίκων μόδας –οι οποίοι απαρνήθηκαν τη γούνα-, θέλουν να πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση και να τους ενημερώσουμε σχετικά με τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, είμαστε στη διάθεσή τους. Παράλληλα όμως να μιλήσουμε για άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα για τα ιχθυοτροφεία, τα πτηνοτροφεία και τα λοιπά. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να βγάλουν χρήματα μέσα από το πλαστικό και το συνθετικό».
Αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Αθήνα (23-25 Μαρτίου 2018) η Ε.Ο.Γ. σκοπεύει να συγκαλέσει συνάντηση με όλα τα πρωτοβάθμια όργανα προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τα τους τρόπους αντιμετώπισης του κινήματος antifur. Βέβαια, ο κ. Κοσμίδης τόνισε πως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και να δίνεται μεγαλύτερη έκταση σε δηλώσεις διαφόρων προσώπων, καθώς το επάγγελμα του Έλληνα γουνοποιού είναι καθόλα νόμιμο «Όταν ένας γουνοποιός έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κανένας και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να κάνει νόμιμα τη δουλειά του. Σίγουρα δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν κάποιος κινείται εναντίον μας. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το επάγγελμά μας».
Ένα άλλα σημαντικό κομμάτι που ανέπτυξε ο κ. Κοσμίδης ήταν ποια ήταν τα οφέλη όλα αυτά τα χρόνια στο να χρησιμοποιούν τη γούνα στις κολεξιόν τους οι μεγάλοι οίκοι μόδας «Σίγουρα υπήρχε η διαφήμιση για το προϊόν της γούνας. Υπήρχε όμως οικονομικό κέρδος για τον Καστοριανό και τον Σιατιστινό γουνοποιό; Από την άλλη μεριά, υπάρχει και δυσφήμιση, όταν ένας μεγάλος οίκος μόδας υποκριτικά μιλάει άσχημα για τη γούνα. Καρπώθηκαν ό,τι ήταν να καρπωθούν και αλλάζουν ξαφνικά πορεία».
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους γουνοποιούς που θα συμμετάσχουν στην έκθεση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών στην Αθήνα «Καλές δουλειές σε όλους τους συναδέλφους. Όλες οι δράσεις που γίνονται για τη γούνα, είναι προς όφελος του κλάδου μας».