Πέντε αντικαρκινικά λαχανικά που ενισχύουν την άμυνα και ρίχνουν τα λιπίδια

Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων, καθώς είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών

 

Τα λαχανικά της οικογένειας allium περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σχοινόπρασο και το πράσινο κρεμμυδάκι. Αυτά τα λαχανικά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο τόσο σε απλές καθημερινές συνταγές όσο και στην γκουρμέ μαγειρική. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους επειδή έχουν αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιθρομβωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποητικό σύστμα και συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν εκτεταμένα και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων. Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από στοιχεία εργαστηριακών ερευνών. Η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Ειδικότερα, αυτές οι βιοχημικές ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα αρχικά στάδια, όταν αλλαγές στο DNA φυσιολογικών κυττάρων οδηγούν στη νόσο. Επιπλέον, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Συστατικά στο εκχύλισμα του σκόρδου (συνδυαστικά ή μεμονωμένα) εμποδίζουν την αγγειογένεση (τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων για τη θρέψη των καρκινικών κυττάρων) και προλαμβάνουν τη μετάσταση.

Συστάσεις

  • Προσθέστε συχνά σκόρδο στα φαγητά σας.
  • Λιώστε το σκόρδο, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα με λίγο λάδι, ώστε οι βιοενεργές ουσίες τους να απορροφώνονται πιο εύκολα.
  • Κόψτε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πράσα, σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο κα ισυνδυάστε με λαχανικά στον ατμό, με ρύζι ή με οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Ωμό, το ψιλοκομμένο ή τριμμένο σκόρδο μπορείτε να προστεθεί σε βούτυρο καλής ποιότητας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή στο ελαιόλαδο.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

You May Also Like

Έρπης Ζωστήρας: Γιατί εμφανίζεται

Τα πρώτα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Πέτρες στους νεφρούς και διατροφή. Ποιες τροφές σας προστατεύουν και τι πρέπει να προσέχετε

Πέτρες στους νεφρούς και διατροφή. Ποιες τροφές σας προστατεύουν και τι πρέπει…

COVID-19 Lockdown: Πώς προετοιμάζουμε το σπίτι ώστε να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Table of Contents Hide COVID-19 Lockdown: Πώς προετοιμάζουμε το σπίτι ώστε να…

Τρία πράγματα που πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά και πώς θα γλιτώσετε χρόνο στο καθάρισμα

Τρία πράγματα που πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά και πώς θα γλιτώσετε χρόνο…

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος…

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη

Τεστ ΠΑΠ στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Διενεργούνται τεστ Παπανικολάου καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Ο μυς που προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους “Splenius capitis Muscle” Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης*

Ο μυς που προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους “Splenius capitis Muscle” Γράφει ο…

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν