Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το θέμα της διενέργειας εμβολιασμών έναντι της covid-19 από τα φαρμακεία, θέτει σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των εμβολιασμών, όσο και με ζητήματα οικονομικής φύσεως.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ, με αφορμή την υστέρηση των εμβολιασμών πρωτίστως για covid-19, θέτει στον υπουργό τα παρακάτω ζητήματα:

«Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό, σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα.

Οι εμβολιασμοί για covid-19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού.

Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται κατ ́οίκον με πρόγραμμα που ατονεί, ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθεί, ανατρέχοντας το μητρώο εμβολιασμένων προς υπενθύμιση παρότρυνση και διενέργεια αναμνηστικής δόσης.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την covid-19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους».

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, εκτιμούμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν» και σημειώνει: «Άλλωστε και μόνο οι προϋποθέσεις ”εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι ”οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».

Προσθέτει ότι «είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών. Αλήθεια, που η Πολιτεία παραγνωρίζει από την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου το 2022, παρά την αρνητική απόδοση του αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου».

Καταλήγει ότι παραμένει στη διάθεση του υπουργού Υγείας ώστε τυχόν σχεδιασμοί να αποδώσουν σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης, επ ́ ωφελεία των ασθενών, καθώς η πρόληψη πάντοτε υπερέχει της θεραπείας, τόσο στην ιατρική όσο και την πολιτική.

https://www.sofokleousin.gr/

You May Also Like

Η στιγμή που ο Μιχάλης Κατσουρής δέχεται επίθεση με ρόπαλο (Eικόνα)

Από κάμερα κοντά στο σημείο της θανατηφόρας συμπλοκής

Πέντε αλήθειες για τον Παρθενώνα που πολλοί δεν γνωρίζουν

Πέντε αλήθειες για τον Παρθενώνα που πολλοί δεν γνωρίζουν

Θεραπευτική άσκηση & νόσος Πάρκινσον/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Θεραπευτική άσκηση & νόσος Πάρκινσον Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science…

«Ο πατέρας μου είναι ήρωας, ελπίζω ο Ντένις να μας βλέπει από ψηλά» λέει ο γιος του Πάνου Ρούτσι, Κρίστιαν

Ο Κρίστιαν Ρούτσι έφτασε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κέα, για τη διασφάλιση της υγείας προσφύγων και μεταναστών

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κέα, για τη διασφάλιση της υγείας προσφύγων και…

Απεργία: Ποινικά κολάσιμη η παρεμπόδιση της εργασίας

Πότε επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης

Γιάννης Μάγγος για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τον Βασίλη τον σκότωσαν στο ξύλο»”επειδή πιθανότατα έκρυβε κάτι” στο καλοκαιρινό μπουφανάκι του…

«Τους Κροάτες τους άφησαν ανενόχλητους με φονικά όπλα»

Γέμισε με καραβίδες ο Πηνειός – Δείτε βίντεο

Στο βίντεο, ερασιτέχνης ψαράς από τον Αμπελώνα δείχνει τις καραβίδες που πιάνει…

Ψαλτική τέχνη: Όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν θέση στο ψαλτήρι

Η ψαλτική τέχνη εκτός από την πνευματική της σημασία, αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απόφαση της μητέρας της να πουλήσει το σπίτι της – «Τα ντουβάρια δεν έχουν αξία μπροστά στο παιδί μου»

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απόφαση της μητέρας της να πουλήσει το σπίτι της…