Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα σημαντικότερα εργαλεία μας

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Ο οργανισμός αυτός εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες. Η ημέρα καθιερώθηκε το 2000 (αν και ήδη από το 1938 υπήρχαν σχετικές πρωτοβουλίες ακαδημαϊκών και ιατρών) και κύρια μηνύματά της είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2019 «υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να αυξηθούν οι εντοπισμοί καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, οι έλεγχοι και οι διαγνώσεις για τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης των καρκινοπαθών», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της World Cancer Day, με πρωτοβουλία της UICC (Union for International Cancer Control).

Στην ίδια ανακοίνωση της UICC αναφέρεται πως το 2018 μόνο διαγνώστηκαν πάνω από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου, από τις οποίες περίπου 5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί νωρίτερα και συνεπώς να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κύριες δράσεις της Παγκόσμιας Ένωσης κατά του Καρκίνου είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και των Λειτουργών Υγείας να συντονίσουν ανάλογα τους σχεδιασμούς με τη συνεργασία επιστημονικών και ιατροκοινωνικών φορέων, με κοινό όραμα την τελική νίκη κατά του καρκίνου.

Σήμερα πια το μεγαλύτερο μέρος των ιατροκοινωνικών δραστηριοτήτων κατευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στοχεύουν όλο και περισσότερο στο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον και την επαγρύπνηση των πολιτών σε σχέση με τα κοινωνικά αυτά νοσήματα μέσω της ενημέρωσης και της υπενθύμισης των βασικών μας εργαλείων: της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι άκρως σημαντική σε σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία στα όψιμα στάδια της νόσου και έτσι οι πιθανότητες ίασης μειώνονται δραματικά. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του στόματος, του τραχήλου της μήτρας έχουν υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης αν εντοπιστούν εγκαίρως.

enallaktikidrasi.com

Photo: Author/Depositphotos

You May Also Like

Κάπνισμα: Έξι τροφές που βοηθούν να καθαρίσετε τους πνεύμονες από τη νικοτίνη

Κάπνισμα: Έξι τροφές που βοηθούν να καθαρίσετε τους πνεύμονες από τη νικοτίνη

Ο τρόπος για να απαλλαγείτε άμεσα από την άσχημη μυρωδιά της σφουγγαρίστρας

Ο τρόπος για να απαλλαγείτε άμεσα από την άσχημη μυρωδιά της σφουγγαρίστρας

Δράσεις Αγωγής Υγείας και Πρόληψης από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Δράσεις Αγωγής Υγείας και Πρόληψης από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

10 σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση-ΦΩΤΟ

10 σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τι να κάνετε…

Κάψιμο στον λαιμό: 7 αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται

Table of Contents Hide Κάψιμο στον λαιμό: 7 αιτίες και πώς αντιμετωπίζονταιΚάψιμο…

9 αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση στο δέρμα

9 αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση στο δέρμα

Το πρωινό ξύπνημα και η δουλειά πριν από τις 10 π.μ. ισοδυναμεί με βασανιστήριο λένε οι επιστήμονες

Το πρωινό ξύπνημα και η δουλειά πριν από τις 10 π.μ. ισοδυναμεί…

«Πρόγραμμα Απινίδωσης Δημόσιας Πρόσβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Θωμάς Γάκης».

Δέκα απινιδωτές παρέδωσε σε εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων και σχολείων ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε ανά εβδομάδα

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε ανά εβδομάδα

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού