Σύμφωνα με την ομοσπονδία οι αθλήτριες που αλλάζουν φύλο μετά τα 12 τους έτη έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το διοικητικό όργανο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης απαγόρευσε ουσιαστικά στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών, από τη Δευτέρα (20/6).

Τα μέλη της FINA υιοθέτησαν ευρέως μια νέα «πολιτική ένταξης φύλου» την Κυριακή που επιτρέπει μόνο σε κολυμβήτριες που έχουν αλλάξει φύλο πριν από την ηλικία των 12 ετών να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών. Η ομοσπονδία πρότεινε επίσης μια «κατηγορία ανοιχτού διαγωνισμού».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της FINA, Χουσεϊν αλ Μουσαλάμ, δήλωσε στο Associated Press: ”Αυτό δεν σημαίνει πως ενθαρρύνουμε να αλλάξουν φύλο πριν από τα 12 τους έτη. Οι επιστήμονες λένε πως όποιο άτομο αλλάζει φύλο μετά την έναρξη της εφηβείας έχει ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των άλλων”.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τρανς γυναίκες που να διαγωνίζονται σε ελίτ επίπεδα κολύμβησης.

Η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανς εξάλλου πρόσφατα μείωσε την προτεινόμενη ελάχιστη ηλικία για την έναρξη θεραπείας με ορμόνη μετάβασης του φύλου στα 14 έτη και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στα 15 ή τα 17 έτη.

Η νέα πολιτική της FINA πρότεινε επίσης μια νέα κατηγορία «ανοικτού διαγωνισμού». Ο οργανισμός είπε ότι δημιουργεί «μια νέα ομάδα εργασίας που θα αφιερώσει τους επόμενους έξι μήνες εξετάζοντας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας».

«Κανείς δεν ξέρει πώς αυτή θα λειτουργήσει. Και πρέπει να συμπεριλάβουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τρανσέξουαλ αθλητριών», είπε ο Τζέιμς Πιρς. «Έτσι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμα. Η ανοιχτή κατηγορία είναι κάτι που θα αρχίσει να συζητείται από αύριο».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας ψήφισαν 71,5% υπέρ στο έκτακτο γενικό συνέδριο του οργανισμού αφού πρώτα άκουσαν τις εισηγήσεις από τρεις ομάδες ειδικών —μια ομάδα αθλητών, μια ομάδα επιστημόνων και ιατρών και μια ομάδα νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων— που συνεργάζονταν για να διαμορφώσουν την πολιτική μετά από συστάσεις που είχαν δοθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ΔΟΕ προέτρεψε να μετατοπιστεί η εστίαση από τα μεμονωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και να ζητηθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν πότε υπάρχει πραγματικά πλεονέκτημα απόδοσης.

Η «βαθιά μεροληπτική, επιβλαβής, αντιεπιστημονική» νέα πολιτική της FINA «δεν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο (της ΔΟΕ) για δικαιοσύνη, ενσωμάτωση και μη διάκριση με βάση την ταυτότητα φύλου και τις παραλλαγές φύλου», δήλωσε η Aνι Λίμπερμαν του Athlete Ally, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ αθλητές, ανέφερε σε δήλωση του.

«Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη γυναικεία κατηγορία, όπως ορίζονται στην πολιτική (θα) αστυνομεύουν τα σώματα όλων των γυναικών και δεν θα είναι υλοποιήσιμα χωρίς σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιασδήποτε αθλήτριας θέλει να αγωνιστεί στην κατηγορία των γυναικών», πρόσθεσε η Λίμπερμαν.

Η FINA είπε ότι αναγνωρίζει «ότι ορισμένα άτομα και ομάδες μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη χρήση ιατρικής και επιστημονικής ορολογίας που σχετίζεται με το φύλο και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο (αλλά) απαιτείται κάποια χρήση ευαίσθητης ορολογίας για να είμαστε ακριβείς σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φύλου που δικαιολογούν ξεχωριστές κατηγορίες ανταγωνισμού».

Τον Μάρτιο, η Λία Tόμας έγραψε ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η πρώτη διεμφυλική γυναίκα που κέρδισε το κολλεγιακό πρωτάθλημα κολύμβησης NCAA, στα 500 μέτρα ελεύθερο.

Η Τόμας είπε τον περασμένο μήνα στο «Good Morning America» του ABC ότι στόχευε να γίνει Ολυμπιακή κολυμβήτρια. Αμφισβήτησε επίσης όσους λένε ότι έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, λέγοντας ότι «οι τρανς γυναίκες δεν αποτελούν απειλή για τον γυναικείο Αθλητισμό».

Ο Δρ Aλιρεζά Χαμιντιάν Τζαχρόμι, συνδιευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Επιβεβαίωσης Φύλου στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Temple στη Φιλαδέλφεια, είπε ότι τα 12 έτη είναι μια αυθαίρετη ηλικία.

«Από πού προέκυψε αυτή η ηλικία ως όριο;» αναρωτήθηκε. «Είναι μια συγκεκριμένη ηλικία που όλοι υποτίθεται ότι έχουν περάσει ήδη στην εφηβεία; γιατί μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς».

Η ηλικία της εφηβείας ποικίλλει, πρόσθεσε.

Ο Χαμιντιάν Τζαχρόμι είπε ότι η μετάβαση περιλαμβάνει τρία στάδια: κοινωνικό, ιατρικό που περιλαμβάνει ορμόνες και χειρουργικό. «Ποιο από αυτά τα τρία εννοούν; Θα πρέπει η ασθενής να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο», είπε.

Άλλα αθλήματα επίσης εξετάζουν τους κανόνες τους σχετικά με τους τρανς αθλητές.

Την Πέμπτη, το διοικητικό όργανο της ποδηλασίας ενημέρωσε τους κανόνες επιλεξιμότητας για τρανς αθλητές με αυστηρότερα όρια που θα αναγκάσουν τους αναβάτες να περιμένουν περισσότερο προτού μπορέσουν να αγωνιστούν.

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) αύξησε τη μεταβατική περίοδο για τη χαμηλή τεστοστερόνη σε δύο χρόνια και μείωσε το μέγιστο αποδεκτό επίπεδο τεστοστερόνης. Η προηγούμενη μεταβατική περίοδος ήταν 12 μήνες, αλλά η UCI είπε ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι «οι αναμενόμενες προσαρμογές στη μυϊκή μάζα και τη μυϊκή δύναμη» μεταξύ αθλητρίων που έχουν κάνει μετάβαση από άνδρα σε γυναίκα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://www.huffingtonpost.gr/

You May Also Like

Βάφτηκε με αίμα γάμος στην Ταϊλάνδη: Ο γαμπρός σκότωσε τη νύφη, την πεθερά του και δύο ακόμη άτομα

Σκόρπισε τον θάνατο στο γαμήλιο γλέντι

Κορονοϊός: Η Ριάνα δωρίζει 5 εκατ. δολάρια για την μάχη με την πανδημία

Κορονοϊός: Η Ριάνα δωρίζει 5 εκατ. δολάρια για την μάχη με την…

«Ο δολοφόνος των φαστ φουντ» που ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Σκότωσε 7 εργαζόμενους σε τρία διαφορετικά φαστ φουντ

  «Ο δολοφόνος των φαστ φουντ» που ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Σκότωσε…

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Ο Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καστοριάς σε προσκαλεί στην “αγκαλιά” του

Ο Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καστοριάς σε προσκαλεί στην “αγκαλιά” του

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: «Θέλουμε 152 νησιά του Αιγαίου και υφαλοκρηπίδα»

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: «Θέλουμε 152 νησιά του Αιγαίου και υφαλοκρηπίδα»

Δασκάλα παιδικού σταθμού στη Γερμανία κατηγορείται για τον θάνατο τρίχρονου κοριτσιού

Δασκάλα παιδικού σταθμού στη Γερμανία κατηγορείται για τον θάνατο τρίχρονου κοριτσιού

Με 38 αθλητές η Ελλάδα στο Βαλκανικό της Καστοριάς

Με 38 αθλητές κι αθλήτριες από όλη την Ελλάδα θα πάρει μέρος…

Αλέξης Τσίπρας: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ – Θα είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο

Η ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στρατηγική εξέλιξη: Τα Εμιράτα θέλουν στρατιωτική συμμαχία με την Ελλάδα – Τι συζήτησαν με Παναγιωτόπουλο

Στρατηγική εξέλιξη: Τα Εμιράτα θέλουν στρατιωτική συμμαχία με την Ελλάδα – Τι…