Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά

Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Η ιερή απεικόνιση της Παναγίας μας κατά τον εικονιστικό τύπο της Οδηγήτριας είναι από  τις πλέον σεβαστές και αγαπητές στους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Εκ του λόγου τούτου, υπάρχουν πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες τής Θεοτόκου με την επωνυμία “Η Οδηγήτρια” στους ιερούς ναούς της πατρίδας μας και τιμώνται δεόντως.

Η πρωτότυπη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας αγιογραφήθηκε, σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, στα Ιεροσόλυμα απ’ τον Ευαγγελιστή Λουκά και απ’ εκεί εστάλη περί το έτος 400, απ’ την αυτοκράτειρα Ευδοκία, στην “Ιερά μονή των Οδηγών” τής Κωνσταντινούπολης, Στην εν λόγω εικόνα, που αποτελούσε για πολλούς αιώνες το παλλάδιο της Βασιλεύουσας, παρουσιαζόταν η Θεοτόκος σε προτομή, να κρατάει τον μικρό Χριστό στην αριστερή της αγκαλιά και να Τον υποδείχνει με τη δεξιά της παλάμη στους πιστούς.

Αναφορικά με την προέλευση και σημασία της επωνυμίας “Η Οδηγήτρια”, που συνοδεύει και ορίζει τις θεομητορικές εικόνες τού υπόψη εικονιστικού τύπου, οι γνώμες των ειδικών θεολόγων και βυζαντινολόγων διίστανται. Αρκετοί θεωρούν, ότι ο εν λόγω επωνυμικός όρος δηλώνει την παραμονή επί πολλούς αιώνες και τιμητική προσκύνηση της πρωτότυπης θεομητορικής εικόνας στη Μονή των Οδηγών της Πόλης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν, ότι αποδίδει αυτός (ο επωνυμικός όρος) λεκτικά κι εκφράζει λίαν επιτυχώς το πνευματικό περιεχόμενο τής εικαστικής της παράστασης. Πιο συγκεκριμένα, οι υπέρμαχοι της δεύτερης άποψης πιστεύουν, ότι η εικονιζόμενη Παναγία Οδηγήτρια απλώνει (έχει απλωμένο) το δεξί της χέρι προς τον Υιόν της και οδηγεί και κατευθύνει μ’ αυτόν τον τρόπο τους πιστούς προς Αυτόν, είναι δηλαδή η Θεοτόκος η πνευματική Οδηγός, η Οδηγήτρια όλων των Χριστιανών προς τον Σωτήρα τους.

Ως προαναφέρθηκε, ιερές εικόνες και τοιχογραφίες της Παναγίας Οδηγήτριας, διαφόρων τύπων και παραλλαγών τής πρωτότυπης, υπάρχουν και τιμώνται σε πάμπολλους ναούς, και οικίες, των Ορθόδοξων Χριστιανών. Μία όμως εξ αυτών, η οποία φυλάσσεται στο καταπληκτικό Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, ξεχωρίζει των λοιπών απ’ την επωνυμική επιγραφή που τη συνοδεύει και την ορίζει. Η εν λόγω εικόνα φέρει την πρωτόφαντη κι αινιγματική επιγραφή (Μήτηρ Θεού) “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!), και όχι τη συνήθη μονολεκτική επωνυμία “Η Οδηγήτρια” που έχουν αναγραμμένη οι πλείστες των άλλων.

Ο σκοπός της αναγραφής και η σημασία τής εν λόγω επωνυμίας “Η Οδηγήτρια των Οδηγών”  είναι δυσεξήγητη. Για το ακριβές νόημα και τη θεολογική ερμηνεία της μόνον υποθέσεις μπορούν να διατυπωθούν. Κατά την άποψη πάντως ορισμένων ερευνητών, την οποία ασπάζεται και ο γράφων Γιώργος Τ. Αλεξίου, η επιγραφή των δύο λέξεων δηλώνει εμμέσως, ότι υπήρχαν αρχικώς ευάριθμες (;) εικόνες της Παναγίας Οδηγήτριας και ότι μία από αυτές ήταν και η πρωτότυπη εικόνα της Μονής των Οδηγών, της οποίας αντίγραφο είναι και η ίδια, δηλαδή η εδώ εξεταζόμενη εικόνα της Θεοτόκου παιδιοκρατούσης.

 

“Χαίρε κυπάρισσε χρυσέ και κρίνε ηνθισμένε,

Δοχείον του παντός καλού, έργου πεπλουτισμένε.”

 

You May Also Like

Α.Σ. Καστοριάς: Συμμετοχή της ομάδας παίδων στην Β’ φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος μπάσκετ

Στο κλειστό γυμναστήριο Νέων Μουδανιών στην Χαλκιδική

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο…

Πότε έρχονται τα προνόμια για εμβολιασμένους – Πόσο κοντά είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Table of Contents Hide Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα παραχώρησης προνομίων στους…

Την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου θα βρίσκεται στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Θα γίνει ενημέρωση των Δημοτών για τη διαδικασία των συνδέσεων.

Δύο παρουσιάσεις βιβλίων αυτό το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά

Δύο παρουσιάσεις βιβλίων αυτό το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά

Ρελάνς Ζήση Τζηκαλάγια στις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρελάνς Ζήση Τζηκαλάγια στις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δράσεις Κωνσταντινείδιου Βιβλιοθήκης Κορησού για το μήνα Μάιο

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων της Κωνσταντινείδιου Βιβλιοθήκης Κορησού για το μήνα…

Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στην Π.Ε. Φλώρινας

  Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στην Π.Ε. Φλώρινας

Ο Χρήστος Στασινόπουλος θα φοράει τα πράσινα την νέα αγωνιστική χρονιά !

ΑΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ:”Χρήστο καλωσόρισες στην πράσινη οικογένεια !”

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στη χοροεσπερίδα των Καστοριανών της Αθήνας

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στη χοροεσπερίδα των Καστοριανών της Αθήνας