Σε όλες τις πολυκατοικίες επιτρέπονται πλέον διά νόμου τα κατοικίδια. Η συνέλευση της πολυκατοικίας μπορεί να ορίσει μέγιστο αριθμό ανά διαμέρισμα.

Τέλος στις παράλογες απαγορεύσεις κατοικιδίων που επέβαλλαν ορισμένες πολυκατοικίες σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων βάζει ο νέος νόμος 4830/2021.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα (μέχρι 3) όχι όμως να απαγορεύει σε όποιον μένει στην πολυκατοικία να έχει σκυλάκια ή γατάκια –αρκεί βέβαια αυτά να μην είναι μόνιμα στο μπαλκόνι, και να μην κάνουν φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας.

Για τις μονοκατοικίες, ο νόμος δεν προβλέπει, προφανώς, μέγιστο αριθμό κατοικιδίων. Επιβάλλει, βέβαια, την τήρηση των κανόνων ευζωίας και την καλή μεταχείριση όλων των ζώων που μένουν σε ένα σπίτι, όπως ίσχυε και πριν.

Αναλυτικά, το άρθρο 15 του νόμου 4830/2021 έχει ως εξής:

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.

2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

(δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου

3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Ολόκληρος ο νέος νόμος εδώ

ΠΗΓΗ:https://www.in2life.gr/

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Σύσκεψη με εκπροσώπους της εστίασης και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

  Μαρία Αντωνίου: Σύσκεψη με εκπροσώπους της εστίασης και τον Υπουργό Ανάπτυξης…

«Πάγωσε» ο Ευαγγελάτος με την απάντηση μαθητή για το εμβόλιο (video)

Έμεινε άφωνος ο παρουσιαστής

Καθαρά Δευτέρα : Οι ερωτήσεις «παγίδα» της Αστυνομίας – Τα SOS για να μην πληρώσετε «χρυσά» τα Σαρακοστιανά

Table of Contents Hide Καθαρά Δευτέρα : Οι ερωτήσεις «παγίδα» της Αστυνομίας…

ΟΑΕΔ: Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων, με Έμφαση στις Γυναίκες

ΟΑΕΔ: Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων, με Έμφαση στις Γυναίκες

Τα παιδιά του Κούγια αναφέρουν ότι δέχονται απειλές

Τα παιδιά του Κούγια αναφέρουν ότι δέχονται απειλές

ΥΠΑΑΤ: Πιστώνονται 683 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών

ΥΠΑΑΤ: Πιστώνονται 683 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών

Νεκρό 6χρονο παιδί στη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας

Νεκρό 6χρονο παιδί στη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας

Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των κατοίκων της Ρόδου και της Κρήτης

Table of Contents Hide Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των…

Η αστρονομική αμοιβή της Ριάνα για το «βαρετό σόου» της στο πάρτι των δισεκατομμυριούχων

Το κοινό της απογοητεύτηκε με την εμφάνισή της στην Ινδία