Τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, ενός έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις τεχνολογίες και στις εφαρμογές διαστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, προκηρύχθηκαν δύο Ανοιχτοί Δημόσιοι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι Θερμικοί Μικροδορυφόροι και οι Ραντάρ Μικροδορυφόροι θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην παρακολούθηση, όσο και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο. Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός  «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» για τους εξειδικευμένους Θερμικούς  Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει τόσο την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECTAXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT» για τους Ραντάρ Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι  θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024 και ώρα 14.00 και δε θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων πραγματοποιήθηκε από τη  Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: Reporter.gr

You May Also Like

Στο Σύνταγμα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρά τις ενστάσεις των ειδικών

Στο Σύνταγμα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρά τις ενστάσεις των ειδικών

2.449 αποστολές,  41.785 δείγματα σε 50 ημέρες από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

2.449 αποστολές,  41.785 δείγματα σε 50 ημέρες από τις Κινητές Ομάδες του…

Νίκος Χαρδαλιάς στη Βουλή προς την αντιπολίτευση για τον Αλγόριθμο EΥA: Επιλέγετε απέναντι στην επιστήμη, απέναντι στην πρόοδο να λειτουργήσετε με όρους μεσαίωνα βαφτίζοντας μαγικό ότι δεν καταλαβαίνετε και ζητώντας να καεί στην πυρά

Table of Contents Hide Νίκος Χαρδαλιάς στη Βουλή προς την αντιπολίτευση για…

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 290 συμβασιούχων ΥΕ, ΔΕ σε Δημόσιο & ΟΤΑ (προκηρύξεις)

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 290 συμβασιούχων ΥΕ, ΔΕ σε Δημόσιο & ΟΤΑ (προκηρύξεις)

Πανάρχαια άστρα «τέρατα» εντόπισε το James Webb (Βίντεο)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο βρήκε άστρα χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο στα βάθη του Σύμπαντος

Το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας άνοιξε το 1785 και δεν έκλεισε ποτέ

Στην κορυφογραμμή του Νότιου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων με άπλετη θέα…

Γεωργιάδης: Είναι προδότες όσοι δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Γεωργιάδης: Είναι προδότες όσοι δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πότε θα τεθεί η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα – Τι ορίζει το πρωτόκολλο

Table of Contents Hide Τι ορίζει το πρωτόκολλο μέχρι την κηδεία –…