Τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, ενός έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις τεχνολογίες και στις εφαρμογές διαστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, προκηρύχθηκαν δύο Ανοιχτοί Δημόσιοι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι Θερμικοί Μικροδορυφόροι και οι Ραντάρ Μικροδορυφόροι θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην παρακολούθηση, όσο και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο. Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός  «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» για τους εξειδικευμένους Θερμικούς  Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει τόσο την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT» για τους Ραντάρ Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι  θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024 και ώρα 14.00 και δε θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων πραγματοποιήθηκε από τη  Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: Reporter.gr

You May Also Like

Αυτοκίνητα: 17,3 έτη η μέση ηλικία των Ι.Χ. στην Ελλάδα

Τον πλέον γερασμένο στόλο οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει η Ελλάδα

Καύσωνας: 160°C καταγράφηκαν σε οροφή λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας!

Αστικό καμίνι η πρωτεύουσα – Απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν από θερμική κάμερα

Πώς θα πάρετε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ

Πώς θα πάρετε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, επιστρέφονται από…

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε λήγει η παράταση για την πληρωμή – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Table of Contents Hide Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε λήγει η παράταση για…

Κοινωφελής εργασία – ΟΑΕΔ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τις 8.933 νέες προσλήψεις

Κοινωφελής εργασία – ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων

Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε από τις 4 Αυγούστου για τους Κροάτες χούλιγκαν

Το έγγραφο για τους Κροάτες Χούλιγκαν που είχε η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο φέτος

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο φέτος

Mere: Έρχονται στην Ελλάδα τα ρώσικα Lidl

Table of Contents Hide Mere: Έρχονται στην Ελλάδα τα ρώσικα LidlΑνατροπή στην…

Παζάρι Πούτιν για το Ουκρανικό

Θέλει οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως ρωσική την Κριμαία και άλλες τέσσερις περιοχές