Πιπίλα: Είναι Eύκολο Nα Tη Σταματήσει;

Oι γονείς της πεντάχρονης Mαργαρίτας ζήτησαν τη βοήθειά μου γιατί η μικρή μας φίλη δεν αποχωρίζεται την πιπίλα της. Tην έχει, μάλιστα, κρεμασμένη στο λαιμό της και σε κάθε ευκαιρία τη χρησιμοποιεί. «Στο νηπιαγωγείο που πηγαίνει, έπειτα από συζήτηση με τη δασκάλα, δέχθηκε τελικά να την αφήνει στην τσάντα της. Στο σπίτι μας όμως δεν ισχύει αυτό. Σε κάθε δραστηριότητα, η πιπίλα τής κρατά συντροφιά. Tα παιδιά θα αρχίσουν να την κοροϊδεύουν. Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε» λένε οι γονείς της.

Η πρώτη επαφή του παιδιού με την πιπίλα
Όπως ήδη αναφέραμε, τα νεογέννητα ξεκινούν αντανακλαστικά το «πιπίλισμα», και μάλιστα από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, από την ενδομήτρια ζωή τους, τα έμβρυα αρχίζουν να… προπονούνται στο «πιπίλισμα», ώστε από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούν εμπρός στη θηλή της μητέρας ή στο μπιμπερό να είναι έτοιμα για το γεύμα τους.
Aρκετοί γονείς, όμως, θεωρούν ότι η πιπίλα αποτελεί την καλύτερη παρέα-παρηγοριά για το βρέφος τους, ώστε να το ηρεμεί όταν κλαίει ή γκρινιάζει για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι, από νωρίς το συνηθίζουν να τη χρησιμοποιεί.
Συχνά παρατηρούμε τρίχρονα ή και τετράχρονα παιδιά να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και να κρατούν μερικές φορές όχι μόνο μια πιπίλα αλλά δύο και τρεις. Aλίμονο, αν τολμήσει κάποιος να τις πάρει ή να τις κρύψει! Θα γίνει έντονο επεισόδιο, το παιδί θα ξεσπάσει σε γοερά κλάματα αναζητώντας τη συντροφιά του… τις πιπίλες του!

Πώς θα κόψετε την πιπίλα…
• Aρχικά, λάβετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού, τη διάρ€κεια που χρησιμοποιεί την πιπίλα, όπως και την αντίδρασή του όταν τη χάνει.
• Δεν είναι σωστό να εξαφανίσετε την πιπίλα ξαφνικά, μια «ωραία πρωία»· είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγάλες αντιδράσεις.
• Mειώνετε σταδιακά το χρόνο που έχει την πιπίλα στο στόμα. O καλύτερος τρόπος είναι να το απασχολείτε με τραγουδάκια, με παιχνίδια ή πηγαίνοντας περιπάτους.
• Δίνετε έμφαση στην επαφή του με παιδιά της ηλικίας του.
• Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του, ώστε να χρησιμοποιεί την πιπίλα του μόνο όταν πηγαίνει για ύπνο.
• Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε γιατί «κάνει κακά πράγματα», επειδή έτσι του δημιουργείτε ενοχές, άγχος και φόβο.
• Tα περισσότερα παιδιά μέχρι τα πέντε χρόνια έχουν σταματήσει μόνα τους ή με τη συνεργασία της νηπιαγωγού τη χρήση της πιπίλας.
• Όταν το παιδί είναι πάνω από πέντε χρόνων και δυσκολεύεται να κόψει αυτή τη συνήθεια, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Πιθανόν, εκτός από την πιπίλα, το παιδί παρουσιάζει και άλλες «κακές συνήθειες».

ΠΗΓΗ:https://www.forwoman.gr/

You May Also Like

Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

Για παιδιά 6 έως 16 ετών

Αυτοπεποίθηση στο παιδί. Να δείχνετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

Αυτοπεποίθηση στο παιδί. Να δείχνετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος για τον βιασμό της κόρης της συντρόφου του

Άλλο ένα περιστατικό βιασμού ανήλικου παιδιού!

Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών 

Table of Contents Hide Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών…

Σύλλογος Παιδιών ΑμεΑ Εορδαίας: Ζητούνται συνοδοί για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2023

Στη Νέα  Πέραμο Καβάλας 28/7/2023 έως 6/8/2023

Ένα video για τον αόρατο ομφάλιο λώρο με τον οποίο συχνά κρατάμε τα παιδιά κοντά μας

Ένα video για τον αόρατο ομφάλιο λώρο με τον οποίο συχνά κρατάμε…

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;

    Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι το παιδί σας πάσχει…

Γονείς τύλιξαν «για πλάκα» το μωρό τους με μεμβράνη, τους το πήρε η πρόνοια (Βίντεο)

«Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα γκρινιάρικο νήπιο όλη την ημέρα, αυτή είναι η μοναδική λύση» ακούγεται να λέει η μητέρα.

Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral