Το ρωσικό ενδιαφέρον για μία σειρά από deals κυρίως στον χώρο της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού αναμένεται να μεταφέρει η πολυάριθμη αποστολή- έξι υπουργοί και δεκάδες Ρώσοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων- που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος φθάνει στην Αθήνα σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι και θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στη συνέχεια αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους σημαντικότερους τομείς των διμερών συνεργασιών και συγκεκριμένα στο εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Επί τάπητος, όμως, θα βρεθούν και όλα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα για τα οποία θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων αλλά και Πολιτική Διακήρυξη για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Στο επίπεδο των συνεργασιών, εκτός από την Πολιτική Διακήρυξη αναμένεται να υπογραφούν άλλες οκτώ συμφωνίες.

ΕΛΠΕ – Rosneft 
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων για την προμήθεια αργού με ανταλλαγή διυλισμένων προϊόντων. Ανάλογη συμφωνία τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει και με την ιρανική εταιρεία NIOC. Tη συμφωνία θα υπογράψουν ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ακόμα θα υπογραφούν: H Διακήρυξη εταιρικής σχέσης για τον εκσυγχρονισμό (οικονομική συνεργασία), συμφωνίες μεταξύ υπουργείων για συνεργασία στην Επιστήμη και Τεχνολογία, τον Τουρισμό (με πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2016-2017) και τη Μετεωρολογία καθώς και συμφωνίες συνεργασίας φορέων, του Enterpise Greece με το Invest in Russia, του Πανεπιστημίου Πειραιά με το Πανεπιστήμιο των Ουραλίων και του ΚΑΠΕ με το Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν συμμετέχουν οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στην επιχειρηματική αποστολή, εκτός από τον κ. Σετσίν της Rosneft συμμετέχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Aλεξέι Μίλερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνομιλίες για τη ΔΕΠΑ , με την ελληνική πλευρά να θέτει το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του αερίου. Αναφορές αναμένεται να γίνουν και στο πρότζεκτ του νέου νότιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου, σχέδιο για το οποίο στα τέλη Φεβρουαρίου η Gazprom, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης.

Οι Ρώσοι, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δεν εγκαταλείπουν τους σχεδιασμούς τους για ένα Νότιο Αγωγό Αερίου, παρά την αντίθεση της Ε.Ε.

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (Rosco), καθώς οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, οι επικεφαλής των οποίων θα έρθουν στη χώρα έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου αναμένεται να συμπράξουν με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όσο και για την Rosco.

Ψηλά την ατζέντα της ελληνικής πλευράς είναι η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και κυρίως στο αγροτοδιατροφικό τομέα. Πάντως, η Μόσχα δεν σχεδιάζει άρση του εμπάργκο για τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, όπως διευκρίνισε χθες ο βοηθός της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσακόφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Δεν θα υπάρξουν ειδικές συνθήκες για ειδικές χώρες» δήλωσε ο κ. Ουσακόφ. Πρόσθεσε ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας μειώθηκε κατά 16%, ενώ συνολικά το 2015 ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών δεν ξεπέρασε τα 2,75 δισ. Δολάρια, ποσό κατά 34% κάτω από τα επίπεδα του 2014.

Στη μείωση σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς το 85% των ρωσικών εξαγωγών στην Ελλάδα αφορά στα δύο αυτά προϊόντα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου
Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Ορος, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης στις 6.30 το απόγευμα θα παρατεθεί στον Ρώσο πρόεδρο γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κ. Πούτιν και Τσίπρα. Στις 7.25 ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, ενώ το βράδυ θα παραμείνει σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Αύριο Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Ορος όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τον κ. Πούτιν θα υποδεχθεί στις Καρυές ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ένα πρώτο «στίγμα» προθέσεων ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε ήδη από χθες, παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα, μέσω άρθρου του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή». Σε αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη» και τονίζει ότι την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εμποδίζουν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Πούτιν και στον ενεργειακό τομέα υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά», αναφέρει. Τέλος προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών και συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: http://www.orizontespress.gr/www.imerisia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.250 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.250 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών

Trannos: “Χαζούληδες εκεί στα κανάλια, εξυπνάκηδες με το ύφος το δύσκολο στην κάμερα”

Trannos: “Χαζούληδες εκεί στα κανάλια, εξυπνάκηδες με το ύφος το δύσκολο στην…

Λουλούδι μου, Ανδρέα μου σκουπίδια που σου’ τύχαν για γονείς. Πουλάκι μου, τι τράβηξες στα χέρια τους

Συγκλονιστικό είναι το κείμενο που δημοσίευσε η Γιάννα Κουκά στο προφίλ της…

Ζεσταίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχεται κύμα γονικών παροχών

Ζεσταίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχεται κύμα γονικών παροχών

Τραγωδία στον Όλυμπο: Αυτοί είναι οι δύο γιατροί που έχασαν τη ζωή τους

Στο πένθος βυθίστηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά το τραγικό συμβάν στον…

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στα  29 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Διετής επαγγελματική κατάρτιση με πρακτική άσκηση σε 41 ειδικότητες αιχμής

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στα  29 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Διετής…

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή

Ενές Καντέρ: Υποκινητής της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη ο Ερντογάν

Ενές Καντέρ: Υποκινητής της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη ο Ερντογάν