Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας

Ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας, βάσει της υπ’ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «ενοποίηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β).

Αυτό διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 ΚΥΑ «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» (ΦΕΚ 700/Β΄), στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται -εκτός της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης- και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

– Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των 360 ευρώ. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

dikaiologitika.gr

 

You May Also Like

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος)

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας…

Ξεπουλάνε την Εγνατία οδό! 100 εκατομμύρια για 40 χρόνια – Θα διπλασιαστούν τα διόδια και οι τιμές τους!

Με κόστος κατασκευής 6,5 δισ. ευρώ το κράτος πουλάει την Εγνατία Οδό…

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Η πατρίδα μας αποκτά έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου μέσω του νέου ΑΣΕΠ»

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Η πατρίδα μας αποκτά έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των…

Αποκάλυψη Bloomberg: Έλληνας ο ένας από τους επιβάτες που κατέβηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair στο Μινσκ

Αποκάλυψη Bloomberg: Έλληνας ο ένας από τους επιβάτες που κατέβηκαν από το…

Ψήφιση μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του τουριστικού κλάδου

  Ψήφιση μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του τουριστικού κλάδου

Κάπνισμα χωρίς γεύσεις και με προειδοποιήσεις

Αυστηρότεροι κανόνες σε θερμαινόμενα προϊόντα

Ποιοι δικαιούνται το Ειδικό εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2020; Σε εξέλιξη οι αιτήσεις

  Ποιοι δικαιούνται το Ειδικό εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2020;  Σε εξέλιξη οι…

Τι έδειξαν τα… ραντεβού στην Αθήνα

Η επίσκεψη Ζελένσκι, τα Δυτικά Βαλκάνια και τα μηνύματα με αποδέκτες

Επίδομα στέγασης: Πότε ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων

Επίδομα στέγασης: Πότε ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων