Πονόλαιμος: 14 σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τον πόνο και τη φλεγμονή στον λαιμό

Πονόλαιμος: Πρόκειται για τον πόνο που παρουσιάζει κάποιος στο λαιμό και ο οποίος γίνεται εμφανής, κυρίως κατά την κατάποση.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται αντίστοιχο πρόβλημα, υπάρχει λύση. Μπορείτε να το ξεπεράσετε, με ορισμένες θεραπείες. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική λίστα. Αναλυτικότερα:

θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν

Γαργάρες με θαλασσινό νερό: Κάτι τόσο απλό όσο το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του λαιμού σας τραβώντας τη βλέννα από τον φλεγμονώδη ιστό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 220 ml ζεστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Κάντε γαργάρες με αυτό για λίγα δευτερόλεπτα. Εάν ο λαιμός σας πονάει ακόμα, επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χυμό λεμονιού για να βοηθήσετε το διάλυμα να σκοτώσει περισσότερους ιούς και βακτήρια.

– Δοκιμάστε λίγο μέλι: Μια κουταλιά μέλι είναι αρκετή για να μειώσει τον πονόλαιμο. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του, προσθέστε το σε ζεστό τσάι ή νερό για να σας βοηθήσει. Μερικοί άνθρωποι θέλουν ακόμη και να παγώνουν το μέλι για να φτιάξουν τα δικά τους γλειφιτζούρια μελιού ώστε να καταπολεμήσουν τον πονόλαιμο.

– Εισπνεύστε ατμό: Μπορείτε να κάνετε ένα ατμόλουτρο για να μειώσετε τον πονόλαιμο. Βάλτε το κεφάλι σας σε ένα νεροχύτη με ζεστό νερό, καλύπτοντας το με μια πετσέτα. Μπορείτε επίσης να βράσετε νερό σε μια κατσαρόλα και να προσθέστε μια αλοιφή μενθόλης.

– Μασήστε λίγο σκόρδο: Μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ποτέ να μασήσετε σκόρδο, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπραΰνετε το λαιμό σας. Χάρη σε μια χημική ουσία που ονομάζεται allicin, μπορεί πραγματικά να σκοτώσει τα βακτήρια που βλάπτουν το λαιμό σας. Απλώς ξεφλουδίστε μια σκελίδα, κόψτε την στη μέση και πιπιλίστε και τα δύο κομμάτια ανάμεσα στα μάγουλά σας. Προσπαθήστε να τρίψετε τα δόντια σας στο σκόρδο, αλλά μην το δαγκώσετε.

– Φάτε μικρά κομμάτια από παγωτό γρανίτα: Ενώ πολλές θεραπείες πονόλαιμου περιλαμβάνουν θερμότητα, οι κρύες τροφές μπορούν επίσης να είναι καταπραϋντικές. Απλά φάτε μικρά κομμάτια από παγωτό γρανίτα. Μην τα πιπιλίζετε απλώς γιατί μπορείτε να ερεθίσετε το λαιμό σας. Απλά αφήστε τα να λιώσουν στο στόμα σας.

 Κι άλλες θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν

– Πιείτε χυμό λαιμ με μέλι: Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα λαιμ μπορούν να βοηθήσουν στον πονόλαιμο. Ανακατέψτε μια κουταλιά μέλι με χυμό λαιμ και πιείτε το όσο συχνά χρειάζεστε για να βοηθήσετε το λαιμό σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμονόνερο. Μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν ακόμη και ζεστή λεμονάδα! Απλώς να θυμάστε, όταν χρησιμοποιείτε λεμόνια, πρέπει να το πιείτε μονομιάς οπότε χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι.

– Φτιάξτε ένα μειγμα με χρένο: Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας χρένο με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Μόλις αναμειχθεί, πιείτε το αργά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χρένο για να φτιάξετε μηλίτη φωτιάς (fire cider) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Γενικά, η συνταγή περιλαμβάνει ανάμειξη χρένου με σκόρδο, μηλόξυδο και μέλι.

– Γαργάρες με μηλόξυδο: Το μηλόξυδο είναι βασικό συστατικό πολλών σπιτικών θεραπειών για τον πονόλαιμο. Για να φτιάξετε το διάλυμα, ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μόλις διαλυθεί το αλάτι, ρίξτε το σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε το για γαργάρες κάθε 15 λεπτά.

– Ανακατέψτε λίγο λάδι καρύδας στο φαγητό σας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε συνταγές και μπορεί να καταπραΰνει το λαιμό σας. Μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση, τη φλεγμονή, ακόμη και τον πόνο. Βοηθά ακόμη και στη λίπανση του λαιμού σας. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά σε τσάι, νερό ή ακόμα και σε μερικές από τις αγαπημένες σας σούπες. Αν προτιμάτε, μπορείτε να αφήσετε μια κουταλιά να λιώσει στο στόμα σας.

Οι υπόλοιπες θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν

– Πονόλαιμος – Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τον λαιμό. Η ανάμιξη γάλακτος με μέλι ή σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει να πυκνώσει το γάλα και να καλύψει το λαιμό σας. Εκτός από αυτό, το γάλα είναι ένας υγιής τρόπος για να πάρετε θερμίδες εάν ο πονόλαιμος σας εμποδίζει να φάτε.

– Καταναλώστε λίγη αλταία (marshmallow ρίζα): Όταν σκέφτεστε marshmallows, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι η καραμέλα, αλλά μιλάμε για την αρχική ρίζα marshmallow. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου. Όταν καταναλώνεται από το στόμα, μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο ακόμη και να ηρεμήσει έναν ξηρό βήχα.

– Ψεκάστε το λαιμό σας με λίγη εχινάκεια και φασκόμηλο: Ο ψεκασμός του λαιμού σας μπορεί να κάνει περισσότερα από το να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Αντί να αγοράσετε σπρέι από το φαρμακείο , μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό από εχινάκεια και φασκόμηλο. Χρησιμοποιήστε λίγο ρόφημα φασκόμηλου και ανακατέψτε βάμμα εχινάκειας και λίγο αιθέριο έλαιο. Τοποθετήστε το σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού και τελειώσατε.

– Ανασηκώστε το κεφάλι σας όταν κοιμάστε: Ένας υπνάκος μπορεί να κάνει θαύματα όταν είστε άρρωστοι. Το κόλπο είναι να ανασηκώσετε το κεφάλι σας ενώ κοιμάστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακουμπήσετε το κεφάλι σας σε 2 ή 3 μαξιλάρια αντί για 1, ανυψώνοντας το κεφάλι σας. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, εμποδίζοντας το λαιμό σας να ερεθιστεί περαιτέρω.

– Φτιάξτε λίγο χρυσό γάλα: Σας είπαμε ότι το γάλα είναι καλό! Αυτή η ινδική θεραπεία έχει διάφορα ονόματα, όπως τσάι κουρκουμά ή χρυσό γάλα, και έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει πολλές ασθένειες. Για να το φτιάξετε, ανακατέψτε σκόνη κουρκουμά με βραστό νερό και γάλα και προσθέστε μέλι ή τζίντζερ. Επίσης, μπορείτε να προσθέστε λίγο βούτυρο Ghee στο μείγμα πριν πιείτε για να καλύψει το λαιμό σας και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

newsitamea.gr
You May Also Like

Ιδέες για να βελτιώσετε τη διατροφή σας

  Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για θετική στάση ζωής και υγεία

ΕΟΦ: Καμπανάκι για φάρμακο διαβητικών που λαμβάνεται εκτός ένδειξης για αδυνάτισμα

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιούν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία

Κορονοϊός – Μάσκες προσώπου: Δείτε πώς τις φοράμε για να μην τις μολύνουμε

Κορονοϊός – Μάσκες προσώπου: Δείτε πώς τις φοράμε για να μην τις…

Κουνουπίδι: 10 λόγοι για να το τρώτε καθημερινά, οι ευεργετικές ιδιότητες και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Table of Contents Hide Συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγείαΠροστατεύει το στομάχιΠρολαμβάνει την εκφύλιση…

Πώς πρέπει να φροντίζει κάθε ηλικία τη στοματική της υγιεινή

Πώς πρέπει να φροντίζει κάθε ηλικία τη στοματική της υγιεινή

Μήπως το συκώτι σας δεν αντέχει πλέον τον τρόπο ζωής σας;

Table of Contents Hide Μήπως το συκώτι σας δεν αντέχει πλέον τον…

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης υποτροπών των μολύνσεων από σταφυλόκοκκο

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης υποτροπών των μολύνσεων από…

Η καθημερινή συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο να χάσετε την όραση σας

Η καθημερινή συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο να χάσετε την όραση σας

Πώς καθαρίζονται σωστά τέσσερα διαφορετικά είδη πατώματος

Πώς καθαρίζονται σωστά τέσσερα διαφορετικά είδη πατώματος