Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα

χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που γίνεται τέτοια εκτίμηση και αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή αντίληψης για το τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς προκαλείται. Και αυτό παρόλο που από όλο το πετρέλαιο, 95% πηγαίνει σε κάθε είδους καύσιμα και μόνο το 5% σε χημικά παράγωγα του πετρελαίου (πετροχημικά).

Όμως, οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs) από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες και τελικά παράγουν τόσο το επιβλαβές όζον, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ότι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου (περίπου 15 φορές πιο πολλά καύσιμα με βάση το βάρος). Παρόλα αυτά, τα πετροχημικά προϊόντα συμβάλλουν πια στη ρύπανση του αέρα εξίσου με τον τομέα των μεταφορών.

Μάλιστα, σε ό,τι τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να προξενήσουν βλάβες, τα σωματίδια από τα χημικά προϊόντα μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια σε σχέση με εκείνα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

«Καθώς οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο καθαρές, οι άλλες πηγές ρύπανσης γίνονται ολοένα σημαντικότερες. Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να ρυπάνουν τον αέρα», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων νομίζουν πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας προέρχεται κυρίως από τα οχήματα, αλλά αυτό είναι κάτι που ήταν αληθινό προ δεκαετιών, όμως σήμερα δεν έχει την ίδια βάση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στις ΗΠΑ οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs), που εκπέμπονται από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα διπλάσιες έως τριπλάσιες από αυτές που εκτιμώνταν έως τώρα, με αποτέλεσμα οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) να εμφανίζουν πια μια εικόνα «ισοπαλίας» (50-50 και όχι 75-25 υπέρ των οχημάτων).

Μια αιτία γι αυτό είναι ότι τα καύσιμα είναι αποθηκευμένα μέσα στα ρεζερβουάρ, αλλά τα συστατικά στα χημικά προϊόντα (καθαρισμού, βαφές, αρώματα κ.α.) έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε κατά τη χρήση τους να διαχέονται στον αέρα – πράγμα που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, μεγαλύτερη από ό,τι είχε έως τώρα θεωρηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες τέτοιων οργανικών πτητικών ουσιών και μέσα στο σπίτι τους. Εκτίμησαν ότι η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους από τα χημικά μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσια από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους.
Οι καθαρίστριες σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Μια δεύτερη επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες και γενικότερα όσες συχνά χρησιμοποιούν σπρέι καθαρισμού και άλλα σχετικά χημικά προϊόντα στο σπίτι τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Οι Νορβηγοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 6.235 άτομα με μέση ηλικία 34 ετών, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζεται με τα προϊόντα καθαρισμού, κάνει μια καθαρίστρια να έχει πνεύμονες σαν να κάπνιζε σχεδόν επί 20 χρόνια.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

You May Also Like

Η Neuralink του Έλον Μασκ θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους

Το αίτημα του Μασκ έγινε δεκτό

Πώς η πανδημία έβλαψε την υγεία των εγκεφάλων μας

Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Τροφική δηλητηρίαση εξόντωσε τους δεινοσαύρους;

Μια ακόμη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πέφτει στο τραπέζι

Ανακαλύφθηκε μεγάλη τρύπα του όζοντος πάνω από τους τροπικούς: Eπταπλάσια από εκείνη της Ανταρκτικής

Aπό τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι…

NASA: Οι πρώτες καθαρές φωτογραφίες του InSight από τον πλανήτη Άρη

Μαγεύουν οι πρώτες φωτογραφίες της NASA από το ταξίδι του επιστημονικού σκάφους…

Ο 10χρονος Νικόλας Τσόρλαλης με καταγωγή από τη Νικήτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Αθήνα! (φωτο)

«Η ρομποτική είναι η επιστήμη του μέλλοντος, είναι η εξερεύνηση της τεχνολογίας και η δημιουργία του αύριο».

Η αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς

Ξεκινά στην Ελλάδα η δημιουργία Δικτύου για στοχευμένη έρευνα στην αποκρυπτογράφηση του…

Μεταξύ 30/3 και 6/4 θα πέσει στη Γη ο διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ-1»

Η ζώνη πτώσης περιλαμβάνει και την Ελλάδα

SOS για το κλίμα «εκπέμπουν» 700 Γάλλοι επιστήμονες

Η εφημερίδα Libération δημοσιεύει το εκτενές κείμενο όπου οι συντάκτες του εξηγούν…

Οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι από τις γάτες (μάλλον)

Στο αιώνιο ερώτημα αν οι σκύλοι ή οι γάτες είναι πιο έξυπνοι,…