Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά από 12 χρόνια ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται τόσο για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα (μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους κ.λ.π.) όσο και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από το δημόσιο τομέα και συντάξεις.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Δηλαδή όσον αφορά στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα απαλλαγούν όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. 

Το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,27 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 470 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 470 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ η 1,83 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο ή 5,5 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα, για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ ή 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.

Οι κερδισμένοι

Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους επαγγελματίες, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

– πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι

– δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί

– συνταξιούχοι όλων των Ταμείων

– μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Μαθητές του γυμνασίου Δράμας δώρισαν τεχνητές φωλιές για το Δάσος Δαδιάς

Η κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους!

Κασσελάκης: Εξαφανισμένα από τα ΜΜΕ Μητσοτάκη τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

«Αυτό δε λέγεται ενημέρωση, η κατάσταση αυτή είναι πληγή στην ελληνική Δημοκρατία» τονίζει

Κόντρα Μαρκόπουλου- Πολάκη: «Ντεφορμέ σε βλέπω σήμερα, τι έγινε;»

Κόντρα Μαρκόπουλου- Πολάκη: «Ντεφορμέ σε βλέπω σήμερα, τι έγινε;»

Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ο Κικίλιας.  Δύο νοσοκομεία που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των βαρέων περιστατικών από όλη την Πελοπόννησο

Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ο Κικίλιας. …

«Έτσι έριξα την πύλη του Πολυτεχνείου». Ο αξιωματικός του τανκ μιλά για τη νύχτα που συγκλόνισε την Ελλάδα. Τι κατέθεσε η Ρηγοπούλου που έπεσε πάνω της η πόρτα…

Η πολύκροτη δίκη του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 1975, σε ειδικά…

Η Αθήνα υποψήφια για να φιλοξενήσει τους Gay Games 2030

Συνολικά 25 πόλεις από όλο τον κόσμο έδειξαν ενδιαφέρον για τη φιλοξενία των 13ων αγώνων Gay Games

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – Γιορτή σήμερα 25 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – Γιορτή σήμερα 25 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν

Μόνο με καθήμενους από αύριο οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης – ΒΙΝΤΕΟ

Μόνο με καθήμενους από αύριο οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ…

Το ηλεκτρικό Microlino από 15.900 ευρώ με επιδότηση

Το Microlino είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά για online παραγγελίες