H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημέρωσαν για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 15ης Αυγούστου.

Η αργία της 15ης Αυγούστου, η οποία φέτος (2016) συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα,  από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία.

Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες. 

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. 

Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 15 Αυγούστου 2016:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν 

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν  

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται 

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν 

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό: 

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μειωµένη έως 30% αναμένεται η ελληνική σοδειά σε µανταρίνι και πορτοκάλι

Μειωµένη έως 30% αναμένεται η ελληνική σοδειά σε µανταρίνι και πορτοκάλι

Καταγγελία της DJ στην τελετή έναρξης ότι δέχεται απειλές για βιασμό και θάνατο

Κατέθεσε μηνύσεις για απειλές κατά της ζωής της και άλλες προσβολές που δέχθηκε

Θλίψη στον αθλητισμό: Απεβίωσε η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι

Είχε δεχτεί βίαιη επίθεση από τον σύντροφό της, ο οποίος την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε στη δυτική Κένυα.

Πνιγμός 6χρονης στην Κόρινθο: «Ο πατέρας γνώριζε ότι ήταν πνιγμένη κάτω από την βάρκα»

Εισαγγελική πρόταση κόλαφος για τον πατέρα της 6χρονης Αμέλειας που πνίγηκε στην Κόρινθο τον Αύγουστο του 2022.

Διαφθορά σε κτηματολογικά γραφεία: Με ταρίφα 500 ευρώ «έτρεχαν» τους φακέλους των πολιτών

Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν σε δωροδοκίες και δωροληψίες σε κτηματολογικά γραφεία

Ποια Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η Black Friday 2019

Ποια Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η Black Friday 2019

Συνεννοήσεις και Navtex Ελλάδας Τουρκίας για τις έρευνες κοντά στην Κάρπαθο – Τι λένε διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος υπάρχει ένας σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Δολοφονία στην Εύβοια: Τι λένε για το θύμα φίλοι και συγγενείς – Οι ισχυρισμοί των δραστών

Για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του έκανε λόγο ο 22χρονος

ΟΑΕΔ: Όλη η προκήρυξη για την νέα κοινωφελή εργασία

ΟΑΕΔ: Όλη η προκήρυξη για την νέα κοινωφελή εργασία