Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως τα κράτη-μέλη της δεν είναι ενωμένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως τα κράτη-μέλη της δεν είναι ενωμένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρώτα απ’ όλα, τόσο οι τιμές όσο και ο βαθμός εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το χάσμα που τις χωρίζει ενδέχεται να διευρυνθεί, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε μεταβολές στον τρόπο που υπολογίζει τα τιμολόγια της ενέργειας για τους καταναλωτές. Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο τα τιμολόγια στην Ιταλία δεν θα βασίζονται στην τιμή αναφοράς της Ε.Ε. που είναι τα συμβόλαια της Ολλανδίας. Θα συνδέονται αντιθέτως με τα ιταλικά συμβόλαια φυσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας, γνωστή ως ARERA.

Η Ιταλία έχει ήδη αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αερίου και αποσυνδέει τα τιμολόγια ενέργειας από την τιμή αναφοράς της Ε.Ε.

Οπως ανέφερε η Citigroup, η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση μάλλον προδίδει μια προσδοκία ή τουλάχιστον μια ελπίδα πως θα αποσυνδεθούν οι τιμές των δύο συμβολαίων φυσικού αερίου. Στη διάρκεια του περασμένου μήνα η Ιταλία κατόρθωσε να συγκεντρώσει ταχύτατα και να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, ενώ έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει και πρόσθετα αποθέματα τον Αύγουστο και έτσι η χώρα να έχει άφθονο αέριο. Εν ολίγοις στην περίπτωση αυτή θα «βελτιωθεί σημαντικά στην Ιταλία η εμπιστοσύνη για την επάρκεια του καυσίμου και θα υποχωρήσουν οι τιμές του αερίου στη χώρα», τονίζουν αναλυτές της Citigroup. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. δοκιμάζεται από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου προφανώς ως μέτρο αντεκδίκησης για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια αερίου αποτελούν την τιμή αναφοράς στην Ευρώπη και των οποίων η διαπραγμάτευση γίνεται στο Αμστερνταμ. Η τιμή τους έχει υπερδιπλασιασθεί φέτος αντανακλώντας συνολικά τον ενεργειακό κίνδυνο που διατρέχει η Ευρώπη. Ορισμένα κράτη-μέλη, όμως, όπως εν προκειμένω η Ιταλία, έχουν πολύ περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και δεν εξαρτώνται τόσο από τη Ρωσία. Ανάμεσά τους το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αλγερία. Αλλες χώρες, αντιθέτως, και ειδικότερα χώρες από την Ανατολική Ευρώπη, εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών και δεν έχουν δίκτυα σύνδεσης με σημαντικούς τερματικούς σταθμούς LNG.

Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ενέργειας στο πλαίσιο της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την ενέργεια», ενώ παράλληλα σχεδιάζει να διασφαλίσει περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Και βέβαια, πολύ περισσότερες χώρες σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους και να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξαγωγή φυσικού αερίου αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Οπως, όμως, τονίζει η Citigroup, για την Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος ενός χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Ο άνθρωπος που έκανε το ακατόρθωτο και άφησε άφωνη μία ολόκληρη πόλη

Το «καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα», όπως ονομάστηκε αυτό που έκανε, προετοιμάστηκε με πολλή προσοχή.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Οι εκπτώσεις και οι προσφορές που προσφέρει

Σε περισσότερους από 116.000 νέους θα διανεμηθεί φέτος δωρεάν η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά ψαρόνια σε χωριό της Ουαλίας

Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά ψαρόνια σε χωριό της Ουαλίας

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Ανατροπή στο παρά πέντε – Λήγει αύριο η προθεσμία [βίντεο]

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 390.000 και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 450.000.

Κατακραυγή στη Βρετανία: Έβαλαν κάλτσα στο κεφάλι κύκνου για πλάκα

Οι αστυνομικοί λένε ότι αυτή η κακόγουστη φάρσα θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο…

Γυναίκα βγάζει τη μάσκα της, βήχει πάνω σε οδηγό ταξί και φωνάζει «εχω κορώνα»

Γυναίκα βγάζει τη μάσκα της, βήχει πάνω σε οδηγό ταξί και φωνάζει…

Πόσο αυξάνονται μισθοί στο δημόσιο και συντάξεις από 1-1-2023

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά από 12 χρόνια…

Βενετία: Η στιγμή που το λεωφορείο πέφτει από την αερογέφυρα (Βίντεο)

3 παιδιά ανάμεσα στα 21 επιβεβαιωμένα θύματα