Σήμερα της Αναλήψεως του Κυρίου: Tι γιορτάζουμε και ποιοι γιορτάζουν

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (28 Μαΐου 2020).

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο, Λουκά και Ιωάννη, στις Πράξεις των Αποστόλων, στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου. Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Σήμερα της Αναλήψεως του Κυρίου: τι γιορτάζουμε (και ποιοι γιορτάζουν)

Γιατί ο Ιησούς έμεινε 40 μέρες στη γη πριν ανέβει στους ουρανούς

Δεν ανέβηκε στους ουρανούς την ίδια ημέρα που αναστήθηκε, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες και ερωτηματικά.

Διαφορετικά, πολλοί από τους άπιστους θα μπορούσαν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ανάσταση δεν ήταν παρά ένα ακόμη από τα όνειρα ευσεβών πόθων που γρήγορα έρχονται και πιο γρήγορα παρέρχονται.

Για αυτό ακριβώς έμεινε ο Χριστός σαράντα ολόκληρες ημέρες στη γη, και εμφανίστηκε επανειλημμένα στους μαθητές του, και τους έδειξε τις ουλές από τις πληγές του, τους μίλησε για τις προφητείες που εκπλήρωσε με την ζωή και τα πάθη του ως άνθρωπος, και μάλιστα συνέφαγε μαζί τους.

Τι αναφέρει η Καινή Διαθήκη

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου.

Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης…»).

Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, 28 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος (υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα), Νεφέλη και όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Πηγή: sansimera.gr

 

You May Also Like

Επίθεση κουκουλοφόρων σε καθηγητή του ΕΚΠΑ – «Αν το ξανακάνεις, θα σε σκοτώσουμε»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιμου Σιάσου, μετά το επεισόδιο έγιναν από την πρώτη στιγμή όλες οι απαραίτητες ενέργειες

Νέες ταυτότητες: Πόσο κοστίζει η έκδοσή τους – Πότε λήγει η προθεσμία

Η αντικατάσταση είναι υποχρεωτική έως τον Αύγουστο του 2026

Ανδρουλάκης: Θα καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας μόλις προκύψουν νέα στοιχεία από τα πορίσματα για τα Τέμπη

”H μεταστροφή Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα ειλικρίνειας, αλλά πολιτικού φόβου”

Μπακογιάννη: Με ενόχλησε η στάση της ΕΕ για την Τουρκία, ζουν σε έναν δικό τους κόσμο

Το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντίδραση της Κομισιόν μετά τα…

Σοκ στην Αθήνα: Έριξαν καυτό λάδι σε γάτες (video)

Άγνωστος έριξε καυτό λάδι σε τέσσερις αδέσποτες γάτες.

Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο μεταξύ ανήλικων κοριτσιών στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από έναν έντονο φραστικό διαπληκτισμό ανάμεσα σε δύο παρέες.

Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» – Συγκλονίζει μητέρα φοιτήτριας

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης

Αίτηση πτώχευσης από την ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Αύριο Σάββατο, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πραγματοποιούν γενική συνέλευση, παρουσία εργατολόγου, ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα για την αίτηση πτώχευσης.