Σε ασφυκτικό κλοιό από τις ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και εργασίας και με την απειλή των κατασχέσεων τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά και του πλειστηριασμού ακινήτων τους, αναμένεται να βρεθούν από τις αμέσως επόμενες μέρες χιλιάδες οφειλέτες που έχουν χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Γεγονός που πρόκειται να οδηγήσει σε αδιέξοδο πάρα πολλούς από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν έστω μέρος των χρεών τους.

 

Τα δυο υπουργεία ετοιμάζουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων βάζουν στο «μικροσκόπιο τους» όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών είναι η μοναδική λύση για να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

 

• Την είσπραξη 1,730 δισ. ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Είσπραξη του 21% ως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

 

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

 

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

 

• Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο.

 

• Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).

 

• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

 

Να σημειωθεί ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο.

 

Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κολωνός: Βίντεο από το διαμέρισμα που έπιασε φωτιά – Ο πατέρας έσπασε τη μπαλκονόπορτα για να ζητήσει βοήθεια

Γεμάτο στάχτη και κάπνα το υπνοδωμάτιο στο οποίο βρέθηκε ο 5χρονος χωρίς…

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε τηλεδιάσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Συμμετοχή Κασαπίδη στη συνεδρίαση

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε τηλεδιάσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο…

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι τυχεροί λαχνοί της κλήρωσης που κέρδισαν 1.000 ευρώ

Αναρτήθηκαν στις 6:00 το απόγευμα από την ΑΑΔΕ οι τυχεροι λαχνοί από…

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο

  Συγκροτήθηκε σε Σώμα το ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα…

Πασχάλης Τσαρούχας: «Πάνω από 1.000 οι καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών»

Πασχάλης Τσαρούχας: «Πάνω από 1.000 οι καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών»

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους Διοικητες των Νοσοκομείων Μακεδονίας και Θράκης

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους Διοικητες των Νοσοκομείων Μακεδονίας και…

Σαν ταινία θρίλερ: Κόκκινος έγινε ο ουρανός στον Καναδά εξαιτίας των εκατοντάδων πυρκαγιών

Στον Καναδά, περισσότερες από 200 πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στα Βορειοδυτικά Εδάφη της χώρας

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Χάθηκαν 4.641 άνθρωποι μέσα σε 10 χρόνια

Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της…

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Table of Contents Hide Σε επιφυλακή οι δήμοι Πάτρας, Λάρισας, Καρδίτσας και…