Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Η Μαντάμ Σουσού ήταν χαρακτήρας του Δημήτρη Ψαθά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός» όπου δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα οι περιπέτειές της. Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία. Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα.

Ήταν μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Η λασπωμένη περιοχή του Μπύθουλα (ή Μπούθουλα) δεν σχετιζόταν με τον Βούθουλα που βρισκόταν δίπλα στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό, όπου τα νερά ήταν τρεχούμενα και δημιουργούσαν ένα όμορφο τοπίο. Μάλιστα τα χρόνια εκείνα υπήρχε η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» που αντιστοιχεί στην σημερινή έκφραση «λαός και Κολωνάκι». Η κακομοίρα Σουσού έμενε στις λάσπες αλλά συμπεριφερόταν σαν να ζούσε σε μια ειδυλλιακή γειτονιά. Μάλιστα όταν την ρωτούσαν που έμενε απαντούσε με νόημα «Ακαδημία Πλάτανος».

Όταν ανέλπιστα κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγό της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Φυσικά ούτε τότε έπαψε να είναι γραφική και φαντασμένη. Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. Σε αυτό διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μηνάς Κατακουζηνός.

Δ. Ψαθάς: Έτσι εμπνεύστηκα τη Μαντάμ Σουσού

Πώς εμπνεύστηκε, ο Δημήτρης Ψαθάς την ηρωίδα που από το Βύθουλα ονειρεύεται το Κολωνάκι; Όπως ανέφερε ο ίδιος σε περιοδικό της εποχής, το ξεκίνημα της Μαντάμ Σουσούς ήταν “άδοξο” κι έγινε κάτω από την πίεση του αρχισυντάκτη του στον “Θησαυρό”, του προπολεμικού περιοδικού ποικίλης ύλης που διάβαζε όλη η Ελλάδα, Απόστολου Μαγγάρη.

Είχαν τελειώσει τα επεισόδια του “Αριστείδη του Ατυχή” τα οποία έγραφε ο Ψαθάς ως σίριαλ κι έπρεπε να βρει άλλον. «Έναν “τύπο” έπρεπε να γράψω, έτσι; Ο προηγούμενος ήταν άντρας, θα έπρεπε, λοιπόν, για ποικιλία, να γράψω τώρα για μια γυναίκα. Τι είδος γυναίκα όμως; Φλύαρη; Δεν ήταν κωμική, θα ήταν κουραστική. Κουτσομπόλα; θα ήταν πολύ κοινοτοπική. Επιπόλαια; Γκα­φατζού; Δεν μου άρεσαν τόσο πολύ οι ιδέες – πολύ αργότερα έγραψα ένα άλλο “σίριαλ”, στον “Ταχυδρόμο” με τον τίτλο “Ζωζώ η γκαφατζού”. Άξαφνα θυμήθηκα μια γειτόνισσά μας, ήταν τύπος γυναίκας μεγαλομανούς. “Αυτή είναι”, είπα. Σκιτσάρισα στα γρήγορα τον τύπο – βιαζόμουν να τελειώσω για να βγάλω από πάνω μου την υποχρέωση – συμπλήρωσα το γραφτό μου με το πρώτο επεισόδιο, πήρα τα χειρόγραφα μου αμέσως και έτρεξα στον Μαγγανάρη “Πάρτα και άφησε με ήσυχο”. “Εντάξει! Δεν σου έλεγα ότι άμα καθίσεις κάτω, θα γράψεις; Να μ’ ακούς εμένα! Πώς τον λες τον τύπο σου;”, με ρώτησε και του απάντησα “Μαντάμ Σουσού!…»

 

Βιβλίο, θεατρικό, ταινία και σίριαλ

Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο.

Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.

Το 1948 η Μαντάμ Σουσού έγινε και κινηματογραφική ταινία με Μαντάμ Σουσού την Μαρίκα Νέζερ και Παναγιωτάκη τον Βασίλη Λογοθετίδη. Η ταινία αυτή σήμερα δεν σώζεται.

Η ηρωίδα του Ψαθά και η ιστορία της, έγινε ευρέως γνωστή όταν μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αρχικά το 1972 και αργότερα το 1986 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Στην πρώτη εκδοχή τη Σουσού ενσάρκωσε η Άννα Παϊτατζή, την οποία ο ίδιος ο Ψαθάς θεωρούσε καταλληλότερη για τον ρόλο.

Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 1979 και δεν πρόλαβε να δει την ηρωίδα του στο πρόσωπο της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε το 1986. Οι κριτικοί και κόσμος θεωρούν την Παναγιωτοπούλου ως την πιο επιτυχημένη μαντάμ Σουσού. Το σίριαλ προβλήθηκε σε δύο σεζόν σε 13 ημίωρα επεισόδια και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στο πλευρό της πρωταγωνίστριας ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου ως Παναγιωτάκης, αλλά και ως σκηνοθέτης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Μηνάς Κατακουζηνός. Αξέχαστη είναι και η ερμηνεία της Νατάσας Ασίκη που ερμήνευσε την υπηρέτρια Μαρί- Λεονί.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν πάντα χαμηλών τόνων και δεν είχε την ματαιοδοξία να την αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο. Η επιτυχία της σειράς ήταν τεράστια και πολύς κόσμος, παρά την συμμετοχή της σε αναρίθμητα σήριαλ, ακόμα και σήμερα την ταυτίζει με τη Σουσού.

Πολλές εκφράσεις της σειράς χρησιμοποιούνται χάριν αστεϊσμού, όπως «υπηρετικόν προσωπικόν», «πτωχοκομείον», «Μπύθουλας», «Αντρέ» και άλλες.

Η μαντάμ Σουσού και η Μαρί-Λεονί πρωταγωνίστησαν και σε διαφήμιση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, διατηρώντας όλα τα στοιχεία των χαρακτήρων τους στη σειρά. Η Μαντάμ Σουσού προβάλλεται ακόμα κατά καιρούς από την ΕΡΤ και παραμένει πάντα επίκαιρη.

mixanitouxronou.gr

 

You May Also Like

“Οι κοινοί φύλακες του γένους των ανθρώπων”.Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

“Οι κοινοί φύλακες του γένους των ανθρώπων”.Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ,…

25 Εκπληκτικές Γαμήλιες Φωτογραφίες που θα σας Κάνουν να Δείτε το Γάμο με άλλο Μάτι.

25 Εκπληκτικές Γαμήλιες Φωτογραφίες που θα σας Κάνουν να Δείτε το Γάμο…

Το Scrabble επινοήθηκε από έναν άνεργο αρχιτέκτονα. Το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων είχε απορριφθεί από όλες τις εταιρίες. Την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος στο σπίτι του

Το Scrabble επινοήθηκε από έναν άνεργο αρχιτέκτονα. Το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων…

Ο ρόλος της εκκλησίας και τα golden boys της περιουσίας της.

Ο ρόλος της εκκλησίας και τα golden boys της περιουσίας της.   …

Εκπληκτικό βίντεο εξηγεί μέσα σε 5 λεπτά τους λόγους που δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι

Εκπληκτικό βίντεο εξηγεί μέσα σε 5 λεπτά τους λόγους που δεν μπορούμε…

Φρενίτιδα στα social media για παγωτό που δεν λιώνει! Χρήστες δοκίμασαν μέχρι και… φλόγιστρα

Μια κινεζική εταιρεία παγωτού έχει προκαλέσει διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τα προϊόντα της φέρονται να μην…

«ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ»

Αφιερωμένο στη δυτική Μακεδονία (Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Καστοριά-Φλώρινα)  το 9ο επεισόδιο της νέας πετυχημένης σειράς…

Γονείς μην απαξιώνετε τους δασκάλους, βάλτε όρια – Κυρία Υπουργέ κάντε το χρέος σας ως Πολιτεία

Γονείς μην απαξιώνετε τους δασκάλους, βάλτε όρια – Κυρία Υπουργέ κάντε το…

20 από τις καλύτερες φωτογραφίες από το αρχείο του National Geographic

20 από τις καλύτερες φωτογραφίες από το αρχείο του National Geographic