Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας, αλλά και η διεθνής της απήχηση – Για «προπαγάνδα του εισβολέα» μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σε εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας τείνει να εξελιχθεί η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», καθώς η ταυτόχρονη προβολή της το επόμενο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον πλανήτη συμβάλλει στη διεθνοποίηση των γεγονότων, καθώς έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον δεκάδων δημοσιογράφων και κριτικών, που εκτός από τα καλλιτεχνικά τους σχόλια, «επιστρέφουν» στα ιστορικά πεπραγμένα του 1922, με αφορμή την πλοκή του έργου.

Τελευταίο παράδειγμα η εφημερίδα «Guardian» χθες, που αναμόχλευσε -με αφορμή την ταινία- την «καταστροφή της Σμύρνης» από το ιστορικό αρχείο του, καταστροφή η οποία περνά μέσα από την προβολή της ταινίας στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας.

guardian-smyrni-568

«Αυτή η ακανθώδης γεωπολιτική εμπλοκή είναι αυτό που προσπαθεί να ξεδιαλέξει, μερικές φορές πολύ δυνατά, αφηγούμενος την ιστορία της Σμύρνης κάποτε ως χωνευτήρι (σήμερα Σμύρνη)» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα σε έτερο δημοσίευμα για την κινηματογραφική κριτική της, συμπληρώνοντας πως το έργο «κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη».

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ - new trailer

Η βρετανική πρόσληψη της «Σμύρνης» έχει ως αφετηρία την ταυτόχρονη προβολή της την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου από τους κινηματογράφους ODEON στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, για να συνεχίσει ακολούθως το ταξίδι της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η ταινία θα προβληθεί παναμερικανικά, δηλαδή σε 700 επιλεγμένες αίθουσες ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη της Fathom Events. Η παρουσία της «Σμύρνης» στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες εγκαινιάστηκε με μια ειδική προβολή προχθές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της Μιμής Ντενίση, η οποία πρωταγωνιστεί και υπογράφει το σενάριο της ταινίας. Μιλώντας για την ταινία, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν ανέφερε ότι η «Σμύρνη» είναι «μια επείγουσα και πολυεπίπεδη εξέταση μιας ανείπωτης θηριωδίας». «Λέγεται με μεγάλο πάθος και γεμάτη οργή», κατέληξε.

Η διεθνής εμβέλεια της «Σμύρνης» επεκτείνεται και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ομώνυμη ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ιστορική τραγωδία.

Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας, αλλά και η διεθνής της απήχηση, καθώς «κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του», όπως τονίζουν οι συντελεστές του έργου, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Άγκυρα, η οποία αποτυπώνεται σε εκτενή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία βάλλουν ευθέως κατά της κινηματογραφικής παραγωγής.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα – Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» η εφημερίδα Hurriyet κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης», «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, αντανακλώντας το θυμικό της γειτονικής χώρας απέναντι στην πλοκή του έργου.

smyrna2

Σε σενάριο της Μιμής Ντενίση, σε συνεργασία με τον δύο φορές υποψήφιο για βραβείο Tony Μάρτιν Σέρμαν, η «Σμύρνη» ήδη φιγουράρει, ωστόσο, ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές διαχρονικά. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, με διεθνές καστ στο οποίο μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χάκκι, Κατερίνα Γερονικολού, Τζέιν Λαποταίρ, Σούζαν Χάμσαϊρ, Ρούπερτ Γκρέιβς, Χρήστος Στέργιογλου και Δάφνη Αλεξάντερ. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions με παραγωγό τον Διονύση Σαμιώτη μαζί με τους Executive Producers, Joseph Samaan και Mimi Denissi.

You May Also Like

Καλιφόρνια: 17χρονη παλεύει με αρκούδα για να σώσει τα σκυλιά της

Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 43 εκατομμύρια φορές

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην Τουρκία»

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην…

Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

Table of Contents Hide GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΑΡΑΞΕΝΑ/VIRAL Έξαλλος Φινλανδός ανατινάζει το Tesla του μόλις άκουσε την τιμή της μπαταρίας [Βίντεο]

Έξαλλος Φινλανδός ανατινάζει το Tesla του μόλις άκουσε την τιμή της μπαταρίας…

Χειμερία νάρκη στο… Διάστημα: Τι θα σήμαινε για τους αστροναύτες;

Ένα διαστημικό ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη Άρη θα είχε εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια…

Να γιατί η Πράγα τον χειμώνα είναι η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης

Table of Contents Hide travelgeekerydailymailtumblrthesaint-onlineconorcullen albertoguerra Σαν παραμύθι..

Σε κοινή γραμμή ΗΠΑ και Ρωσία για τον πύραυλο στην Πολωνία

Table of Contents Hide Μπάιντεν και Μόσχα δείχνουν την ουκρανική αεράμυναΡωσία: Τα…

Ενυδρείο με 400 καρχαρίες, «σπάει» μέσα σε εμπορικό κέντρο! [Βίντεο]

Ενυδρείο με 400 καρχαρίες, «σπάει» μέσα σε εμπορικό κέντρο! [Βίντεο]

Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους

Table of Contents Hide Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν…

Σεισμός στην Τουρκία: Τα δύο ενδεχόμενα μετά το χτύπημα των 5,1 Ρίχτερ

Δυσοίωνο σενάριο για κίνδυνο 100.000 σπιτιών