Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας, αλλά και η διεθνής της απήχηση – Για «προπαγάνδα του εισβολέα» μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σε εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας τείνει να εξελιχθεί η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», καθώς η ταυτόχρονη προβολή της το επόμενο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον πλανήτη συμβάλλει στη διεθνοποίηση των γεγονότων, καθώς έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον δεκάδων δημοσιογράφων και κριτικών, που εκτός από τα καλλιτεχνικά τους σχόλια, «επιστρέφουν» στα ιστορικά πεπραγμένα του 1922, με αφορμή την πλοκή του έργου.

Τελευταίο παράδειγμα η εφημερίδα «Guardian» χθες, που αναμόχλευσε -με αφορμή την ταινία- την «καταστροφή της Σμύρνης» από το ιστορικό αρχείο του, καταστροφή η οποία περνά μέσα από την προβολή της ταινίας στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας.

guardian-smyrni-568

«Αυτή η ακανθώδης γεωπολιτική εμπλοκή είναι αυτό που προσπαθεί να ξεδιαλέξει, μερικές φορές πολύ δυνατά, αφηγούμενος την ιστορία της Σμύρνης κάποτε ως χωνευτήρι (σήμερα Σμύρνη)» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα σε έτερο δημοσίευμα για την κινηματογραφική κριτική της, συμπληρώνοντας πως το έργο «κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη».

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ - new trailer

Η βρετανική πρόσληψη της «Σμύρνης» έχει ως αφετηρία την ταυτόχρονη προβολή της την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου από τους κινηματογράφους ODEON στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, για να συνεχίσει ακολούθως το ταξίδι της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η ταινία θα προβληθεί παναμερικανικά, δηλαδή σε 700 επιλεγμένες αίθουσες ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη της Fathom Events. Η παρουσία της «Σμύρνης» στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες εγκαινιάστηκε με μια ειδική προβολή προχθές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της Μιμής Ντενίση, η οποία πρωταγωνιστεί και υπογράφει το σενάριο της ταινίας. Μιλώντας για την ταινία, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν ανέφερε ότι η «Σμύρνη» είναι «μια επείγουσα και πολυεπίπεδη εξέταση μιας ανείπωτης θηριωδίας». «Λέγεται με μεγάλο πάθος και γεμάτη οργή», κατέληξε.

Η διεθνής εμβέλεια της «Σμύρνης» επεκτείνεται και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ομώνυμη ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ιστορική τραγωδία.

Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας, αλλά και η διεθνής της απήχηση, καθώς «κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του», όπως τονίζουν οι συντελεστές του έργου, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Άγκυρα, η οποία αποτυπώνεται σε εκτενή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία βάλλουν ευθέως κατά της κινηματογραφικής παραγωγής.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα – Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» η εφημερίδα Hurriyet κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης», «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, αντανακλώντας το θυμικό της γειτονικής χώρας απέναντι στην πλοκή του έργου.

smyrna2

Σε σενάριο της Μιμής Ντενίση, σε συνεργασία με τον δύο φορές υποψήφιο για βραβείο Tony Μάρτιν Σέρμαν, η «Σμύρνη» ήδη φιγουράρει, ωστόσο, ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές διαχρονικά. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, με διεθνές καστ στο οποίο μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χάκκι, Κατερίνα Γερονικολού, Τζέιν Λαποταίρ, Σούζαν Χάμσαϊρ, Ρούπερτ Γκρέιβς, Χρήστος Στέργιογλου και Δάφνη Αλεξάντερ. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions με παραγωγό τον Διονύση Σαμιώτη μαζί με τους Executive Producers, Joseph Samaan και Mimi Denissi.

You May Also Like

Δανία: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 337 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Δανία: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 337 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Λιγότεροι οι χριστιανοί σε Αγγλία, Ουαλλία

Μειώνονται οι χριστιανοί στην Αγγλία και στην Ουαλλία, σύμφωνα με την απογραφή…

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» το Ισραήλ για την δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Επισήμως το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Σαλέχ αλ-Αρούρι

Φρικιαστικό έγκλημα: Βίασαν, δολοφόνησαν και πέταξαν σε πηγάδι 3χρονο κορίτσι

Φρικιαστικό έγκλημα: Βίασαν, δολοφόνησαν και πέταξαν σε πηγάδι 3χρονο κορίτσι

Φρίκη στην Τουρκία: Σκότωσε τη σύζυγο του με 16 μαχαιριές και με άλλες 12 την κόρη τους

Ο 46χρονος υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία

Η ζωή στον 96ο όροφο: Πωλητήριο στο ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν

Η ζωή στον 96ο όροφο: Πωλητήριο στο ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν

Φρίκη στην Αίγυπτο: Τζιχαντιστές εκτέλεσαν χριστιανό και ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο

Έναν Αιγύπτιο χριστιανό και δύο μέλη φυλής τουφέκισε ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Σινά, στην Αίγυπτο, σε…

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα

Μοντέλο, 27 ετών, έμεινε παραπληγική από μια μπουκιά ψωμί

Table of Contents Hide Μοντέλο, 27 ετών, έμεινε παραπληγική από μια μπουκιά…