Στοχευμένες παρεμβάσεις από ΕΟΔΥ σε ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών μέσω προγραμμάτων κινητών μονάδων στην Αθήνα

 

Η πανδημία Covid-19 αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα συστήματα δημόσιας υγείας τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και υγιών ατόμων έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Μια από αυτές τις ομάδες είναι και οι Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς οι λήπτες των προγραμμάτων μείωσης βλάβης, που συχνά υποφέρουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας, δεν έχουν πρόσβαση στη στέγαση και στη γενική κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης βλάβης σε ενεργούς ΧΕΝ, μέσω προγραμμάτων κινητών μονάδων σε κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Τα προγράμματα του ΕΟΔΥ έχουν διανείμει περισσότερες από 1.200.000 καθαρές σύριγγες στον ωφελούμενο πληθυσμό και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας HIV σε ΧΕΝ. Η ανάγκη συνεχούς λειτουργίας των προγραμμάτων του ΕΟΔΥ είναι πολύ μεγαλύτερη, ιδιαιτέρως σε καιρούς πανδημίας, με δεδομένο ότι ο ωφελούμενος πληθυσμός αποτελεί μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η κινητή μονάδα μείωσης βλάβης, η οποία εν μέσω υγειονομικής κρίσης, συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία της, θα προσφέρει πέραν του δωρεάν αποστειρωμένου υλικού χρήσης, το οποίο είναι αναγκαίο σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο πληθυσμό και τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης πληροφόρησης από τον αρμόδιο Φορέα για τον COVID-19, καθώς και εμφιαλωμένο νερό και χυμούς σε μια προσπάθεια κάλυψης βασικών αναγκών ατόμων που στη πλειοψηφία τους διαβιούν στο δρόμο.

Τα μέλη του προσωπικού της κινητής μονάδας μείωσης βλάβης, τηρώντας στο μέγιστο τα μέτρα ατομικής προστασίας, θα συνεχίσουν αυτές τις δύσκολες ώρες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

You May Also Like

Β. Κικίλιας: Οι νέοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από τον κορονοϊό

Β. Κικίλιας: Οι νέοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από τον κορονοϊό

ΠΡΩΤΕΑΣ: «Αναστολή όλων τον προπονήσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων για τις επόμενες 14 ημέρες»

ΠΡΩΤΕΑΣ: «Αναστολή όλων τον προπονήσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων για τις επόμενες 14…

13,5 εκ. προστατευτικές μάσκες, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση,για τη  θωράκιση του συστήματος υγείας και των εργαζομένων του έναντι του κορονοϊού

13,5 εκ. προστατευτικές μάσκες, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση,για τη  θωράκιση του συστήματος…

Κορωνοϊός – Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού

Κορωνοϊός – Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του…

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται…

Βασιλακόπουλος: «Δεν έχει λογική να επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν σε κλειστούς χώρους»

«Κάποιος που έχει κολλήσει κορονοϊό μπορεί να κυλήσει ξανά»

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς για  τα Καταστήματα που κλείνουν προληπτικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς για  τα Καταστήματα που κλείνουν προληπτικά για την…

Χαμός στη Χαλκίδα: Γονείς αρνητές έκαψαν τα βιβλία του Τριβιζά που μοιράστηκαν στους μαθητές

Με διαμαρτυρίες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, γονείς αρνητές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Χαλκίδα προκειμένου…

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ νέο κρούσμα COVID-19

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ νέο κρούσμα…