Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την τελευταία επταετία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τους νέους. Νέους που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και χρήμα στα θρανία και τα αμφιθέατρα και επιλέγουν να εργαστούν σε χώρα του εξωτερικού, αφού πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει μια αξιοπρεπή θέση εργασίας. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα χάνει τα καλύτερά της μυαλά.

 

Από όσους Έλληνες πτυχιούχους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις στους τέσσερις έφυγαν την τελευταία εξαετία και μάλιστα οι περισσότεροι μεταναστεύουν με πρόθεση να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά. Γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, θετικών επιστημών, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά, είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας. Το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο.

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την επιστημονική επίβλεψη του Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή και νυν γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, που δημοσίευσε η «Καθημερινή», σύμφωνα με τα οποία από τους 185.388 Έλληνες πτυχιούχους που αποχώρησαν από τη χώρα μας από το 1990 έως σήμερα, οι 139.041 έφυγαν από το 2010 και μετά.

 

Τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των Ελλήνων μεταναστών έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Παρόλο που έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι περισσότεροι διέθεταν μόνο απολυτήριο γυμνασίου, τη δεκαετία του ’90 η πλειονότητα ήταν απόφοιτοι λυκείου και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και σήμερα σχεδόν το 75% εκείνων που αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον απόφοιτοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Το 20% είναι απόφοιτοι λυκείου ή τεχνικής μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και περίπου το 5% απόφοιτοι γυμνασίου.

 

Παρότι οι άνεργοι αποτελούσαν πολύ μικρό ποσοστό όσων μετανάστευσαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, πλέον σχεδόν 50% των Ελλήνων που μετανάστευσαν από το 2010 και μετά ήταν άνεργοι.

 

Σε ποσοστό 72% οι Έλληνες μετανάστες βρήκαν δουλειά σύμφωνα με τις σπουδές τους και την ειδικότητά τους, ενώ το 21% ετεροαπασχολείται ακόμη και σε δουλειές κατώτερες του μορφωτικού του επιπέδου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες το μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών κατευθύνθηκε προς Γερμανία, Αυστραλία και ΗΠΑ, «οι μετανάστες της σημερινής εποχής πάνε παντού», όπως λέει η μελέτη: Μέση Ανατολή, Ασία, Αμερική. Τα πρωτεία ως χώρες προορισμού, πάντως, έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι έως και το 2009 οι περισσότεροι μετανάστες ήταν νέοι, κάτω των 30 ετών, και χωρίς δεσμεύσεις (π.χ. οικογένεια), όμως από το 2000 και μετά, αυξάνεται το ποσοστό όσων είναι πάνω από 30 ετών και αναγκάζονται να ξενιτευτούν παρά τις όποιες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Την περίοδο 2010-2015, το 54% όσων μετανάστευσαν ήταν κάτω από 30 ετών και το 46% πάνω από 30 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πολίτης την… έπεσε σε συνεργείο της ΕΡΤ: «Τι κάνετε κύριε, είμαστε στον αέρα» (vid)

Πολίτης την… έπεσε σε συνεργείο της ΕΡΤ: «Τι κάνετε κύριε, είμαστε στον…

Ο Μάριος Γιαννάκου έφτασε στην κορυφή του Εβερεστ

«Ίσως η πιο δυνατή στιγμή της ζωής μου»

Γ.Μπέζος: 70άρηδες δεν κάνουν εμβόλιο γιατί διαβάζουν ηλιθιότητες

«Σέβομαι τους ανθρώπους που φοβούνται»

Αλ. Γεωργούλης: Πλέον ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 25.000 ευρώ

Αλ. Γεωργούλης: Πλέον ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 25.000 ευρώ

Χαλκιδική: Βαφτίζουν “Πριβέ” τις πιο όμορφες παραλίες και απειλούν τον κόσμο με μηνύσεις

Χαλκιδική: Βαφτίζουν “Πριβέ” τις πιο όμορφες παραλίες και απειλούν τον κόσμο με…

Πότε «ανοίγουν» οι ρυθμίσεις έως 120 δόσεις και το επίδομα συνταξιούχων

Πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το καλοκαίρι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

Πτολεμαΐδα – Κ. Μητσοτάκης

Μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα η “Πτολεμαΐδα V”

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο

ΑΑΔΕ: Αντιμέτωποι με φυλάκιση θα βρεθούν πολλοί φορολογούμενοι που δεν έχουν πληρώσει χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: αδιέξοδα και ευκαιρίες πριν από την έναρξη της σεζόν

Το εύρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν συνεχώς μεγαλώνει