Δεν κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα.

Στο Ευρωδικαστήριο οδηγείται η Ελλάδα για την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αθήνα. Η χώρα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς δεν κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου στην πρωτεύουσα, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια εδώ και μια δεκαετία. Ανάλογη παραπομπή εκκρεμεί και για τη Θεσσαλονίκη, για υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε χθες την εισαγωγή της υπόθεσης (C-633/21), η οποία θα δικαστεί κατά τη διάρκεια του έτους (ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος). Η παραπομπή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο καθώς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η Ελλάδα καταγράφει συνεχώς και σταθερά υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής NO2 στην Αθήνα. Επίσης, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς».

Βασιζόμενη στις ετήσιες εκθέσεις της Ελλάδας σχετικά με την ποιότητα του αέρα για την περίοδο 2010-2020, η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν εκπονήθηκε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η χώρα μας απέστειλε στην Επιτροπή τις εκθέσεις για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα των ετών 2015-2016… την άνοιξη του 2021, δηλαδή με αρκετά έτη καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το διοξείδιο του αζώτου εκπέμπεται κυρίως από δραστηριότητες όπως η οδική κυκλοφορία –ιδίως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων– και η βιομηχανία. Η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο των πνευμόνων.

Είναι η δεύτερη παραπομπή της χώρας μέσα σε λίγους μήνες για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο γιατί απέτυχε να αντιμετωπίσει τη σημαντική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια στη Θεσσαλονίκη το 2005-2019 (με την εξαίρεση ενός έτους), παραβιάζοντας έτσι την οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η κοινοτική νομοθεσία θέτει συγκεκριμένα όρια για την ποιότητα του αέρα αλλά και την υποχρέωση εφαρμογής σχεδίων για τη διασφάλισή της, καθώς 400.000 θάνατοι στην Ε.Ε. ετησίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Δημογραφικό: Η Ελλάδα γερνάει – Το 2050 θα είμαστε 1 εκατομμύριo λιγότεροι

Δημογραφικό: Η Ελλάδα γερνάει – Το 2050 θα είμαστε 1 εκατομμύριo λιγότεροι

Ο Σημίτης στο πλευρό Μητσοτάκη κατηγορεί Τσίπρα και Φώφη για «άρνηση»

Ο Σημίτης στο πλευρό Μητσοτάκη κατηγορεί Τσίπρα και Φώφη για «άρνηση»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης με τα λόγια τους στο Ρέθυμνο

«Ποιος απολαμβάνει τα εκατομμύρια για να κοιμάται στο κρύο μάρμαρο η κόρη μου;»

Νέα Ιωνία: «Ανοίξτε μου να βγω», φώναζε ο 12χρονος που έκλεισαν στο φρεάτιο συμμαθητές του

Μαθητές γυμνασίου έκλεισαν 12χρονο σε φρεάτιο

Δύσκολες μάχες με τη φωτιά στην Κω, Χίο και Κρήτη-Η εικόνα από τα μέτωπα

Τη Δευτέρα εκδηλώθηκαν συνολικά 52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

6 μέρη στην Ελλάδα, που πας χωρίς πλοίο και είναι ιδανικά για καλοκαιρινές διακοπές

Table of Contents Hide Επειδή κάποιοι μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα…

Τέσσερα μαγαζιά στην Ελλάδα που άντεξαν στο χρόνο.

Άνοιξαν τις πόρτες τους πριν το 1940 κι έζησαν από πρώτο χέρι…

Τρίκαλα: Η πόλη που καταργεί τα φανάρια και δημιουργεί ασφαλείς διαβάσεις Read more at: https://parallaximag.gr/top/trikala-poli-pou-katargei-ta-fanaria-kai-dimiourgei-asfaleis-diavaseis

Τρίκαλα: Η πόλη που καταργεί τα φανάρια και δημιουργεί ασφαλείς διαβάσεις

Σεπόλια: Η μητέρα της 12χρονης έστελνε τις γυμνές φωτογραφίες- Βούλευμα «καταπέλτης»

Μαζί της στο εδώλιο του κατηγορουμένου 26 ακόμη άτομα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ηλία Μίχο.