Συμμαχία φορέων για την προστασία του οικοσυστήματος

Β. Μιχελάκης: «Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες μεθόδους και να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τα ξενικά είδη»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, η ημερίδα ενημέρωσης για το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS στην Καστοριά. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS (LIFE18NAT/GR/000430), πραγματεύεται την αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και πληροφοριών για τα θηλαστικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ξεκίνησε την εφαρμογή τον Σεπτέμβρη του 2019,  με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του τον Σεπτέμβρη του 2020. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.990.020,00 ευρώ.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εταίροι είναι  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, η ΚΟΜΑΘ και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε.

Τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά επιμελήθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της δράσης Ε.1 «Επικοινωνία-Διάδοση & Δραστηριότητες Δικτύωσης», με θέμα «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Κατά την ημερίδα ο Δρ. Δημήτριος Μπακαλούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και Συντονιστής Προγράμματος πραγματοποίησε  μια γενική παρουσίαση του LIFEATIAS, η Αικατερίνη Λάντζα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, μίλησε για τις επιπτώσεις των χωροκατακτητικών – ξενικών ειδών, ο Κυριάκος Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού μινκ και τέλος ο Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ έκανε λόγο για την επικοινωνία πLIFEATIAS και την  εμπλοκή τοπικής κοινωνίας.

«Κάποια στιγμή τα μινκ ξέφυγαν στην περιοχή μας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες μεθόδους και να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τα ξενικά είδη» ενημέρωσε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμμαχία φορέων που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται και ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν,  έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση για το οικοσύστημα της περιοχής.  Θεωρούμε και προσβλέπουμε ότι το Life Atias, θα αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης και διαχείρισης ενός σημαντικού ζητήματος για το οικοσύστημα της περιοχής. Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας προκειμένου ο κόσμος να αντιληφθεί, να συνειδητοποιήσει και να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Τέλος να σημειωθεί πως μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις και ενέργειες σε στρατηγικές παρεμβάσεις που εξειδικεύονται στην πρόληψη, συγκράτηση, έλεγχο, εκρίζωση, έγκαιρη προειδοποίηση και έρευνα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των άγριων μινκ.

Θωμάς Κωτούλας

 

You May Also Like

Εξιχνιάστηκε κλοπή οχήματος που τελέστηκε σε περιοχή της Καστοριάς

Εξιχνιάστηκε κλοπή οχήματος που τελέστηκε σε περιοχή της Καστοριάς

Γιώργος Πετκανάς: “e-Democracy”

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με την καθιέρωση της Ψηφιακής Υπογραφής, έρχεται…

Έως και 19 Απριλίου η καταγραφή ευπαθών ομάδων στον Δήμο Άργους Ορεστικού για την ενίσχυσή τους

Έως και 19 Απριλίου η καταγραφή ευπαθών ομάδων στον Δήμο Άργους Ορεστικού για την ενίσχυσή τους

Σειρά επαφών και συναντήσεων της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στην Καστοριά

Συνοδεία της Μαρίας Αντωνίου και του Προέδρου της ΔΕΕΠ Βασίλη Βελλίδη

Το μοριακό εργαστήρι του Μαμάτσειου μένει με δύο επικουρικούς βιολόγους – Αδυναμία κάλυψης μαζικών τεστ

Το μοριακό εργαστήρι του Μαμάτσειου μένει με δύο επικουρικούς βιολόγους – Αδυναμία…

Το πρόγραμμα δράσεων της «Κωνσταντινιδείου»  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού για το μήνα Νοέμβριο

Το πρόγραμμα δράσεων της «Κωνσταντινιδείου»  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού για το μήνα Νοέμβριο

Γιορτή Ανακύκλωσης από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πράσινου του Δήμου Καστοριάς

Γιορτή Ανακύκλωσης από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πράσινου του Δήμου Καστοριάς 

ΠΕ Καστοριάς: Απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων για το έτος 2020

  ΠΕ Καστοριάς:  Απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων για το…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

Ο Πήτερ Παν “Πετάει” στο Άργος Ορεστικό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου

Ο Πήτερ Παν “Πετάει” στο Άργος Ορεστικό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου