Συμμαχία φορέων για την προστασία του οικοσυστήματος

Β. Μιχελάκης: «Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες μεθόδους και να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τα ξενικά είδη»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, η ημερίδα ενημέρωσης για το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS στην Καστοριά. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS (LIFE18NAT/GR/000430), πραγματεύεται την αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και πληροφοριών για τα θηλαστικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ξεκίνησε την εφαρμογή τον Σεπτέμβρη του 2019,  με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του τον Σεπτέμβρη του 2020. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.990.020,00 ευρώ.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εταίροι είναι  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, η ΚΟΜΑΘ και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε.

Τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά επιμελήθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της δράσης Ε.1 «Επικοινωνία-Διάδοση & Δραστηριότητες Δικτύωσης», με θέμα «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Κατά την ημερίδα ο Δρ. Δημήτριος Μπακαλούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και Συντονιστής Προγράμματος πραγματοποίησε  μια γενική παρουσίαση του LIFEATIAS, η Αικατερίνη Λάντζα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, μίλησε για τις επιπτώσεις των χωροκατακτητικών – ξενικών ειδών, ο Κυριάκος Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού μινκ και τέλος ο Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ έκανε λόγο για την επικοινωνία πLIFEATIAS και την  εμπλοκή τοπικής κοινωνίας.

«Κάποια στιγμή τα μινκ ξέφυγαν στην περιοχή μας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες μεθόδους και να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τα ξενικά είδη» ενημέρωσε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμμαχία φορέων που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται και ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν,  έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση για το οικοσύστημα της περιοχής.  Θεωρούμε και προσβλέπουμε ότι το Life Atias, θα αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης και διαχείρισης ενός σημαντικού ζητήματος για το οικοσύστημα της περιοχής. Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας προκειμένου ο κόσμος να αντιληφθεί, να συνειδητοποιήσει και να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Τέλος να σημειωθεί πως μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις και ενέργειες σε στρατηγικές παρεμβάσεις που εξειδικεύονται στην πρόληψη, συγκράτηση, έλεγχο, εκρίζωση, έγκαιρη προειδοποίηση και έρευνα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των άγριων μινκ.

Θωμάς Κωτούλας

 

You May Also Like

Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου “Τα Καστοριανά Μπουλούκια” και η πρώτη εκδήλωση

Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου “Τα Καστοριανά Μπουλούκια” και η πρώτη εκδήλωση

Καταδικαστική ανακοίνωση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς

Καταδικαστική ανακοίνωση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός στην Πτολεμαΐδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός στην Πτολεμαΐδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πινγκ – Πονγκ: Φιλικοί αγώνες των ακαδημιών του Κένταυρου Καστοριάς στην Φλώρινα

Οι καστοριανοί αθλητές έπαιξαν αγώνες για περίπου 3 ώρες πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις

Ξεκίνησε η 2η επιστημονική συνάντηση στην Καστοριά με θέμα την ογκολογία στο μεταίχμιο των εξελίξεων

Ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, η διεξαγωγή της επιστημονικής συνάντησης «Ογκολογία…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το Μητρικό Θηλασμό στην Καστοριά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το Μητρικό Θηλασμό στην Καστοριά