Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τον κορωνοϊό

 

To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το διδάσκοντα του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δρ. Ευάγγελο Καζάκο, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συμμετείχε σε μία από τις πρώτες ορο-επιδημιολογικές έρευνες για τον ιό SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveillance (https://www.eurosurveillance.org/), διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια σε όλη τη χώρα. Η έρευνα, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εκπονήθηκε με τη συμμετοχή 18 διακεκριμένων επιστημόνων μεταξύ αυτών του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου.

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν συνολικά, με τα 759 εξ αυτών στη Δυτική Μακεδονία, βρέθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2  σε ποσοστό 0.36%. Στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά των αντισωμάτων που βρέθηκαν ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον αυξημένο συγχρωτισμό πολλών ατόμων. Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο ότι τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) αφενός ήταν χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, αφετέρου καταδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης καθώς ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά τη 2η φάση της πανδημίας.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν επίσης στο εύρημα ότι τα αντισώματα εμφανίζονται ποσοστιαία τέσσερις φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι άνδρες ασθενείς, αναφέρει η έρευνα, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις επιπλοκές της νόσου για τους οποίους καταγράφηκε το 73,7% των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα και το 73,6% των θανάτων από τη νόσο. Παρόμοιες διαφορές ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

You May Also Like

Η Μαρία Αντωνίου στη «Λευκή Νύχτα» στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά

Η “Λευκή Νύχτα” έχει ήδη καθιερωθεί ως θεσμός και αξίζει να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό τα επόμενα χρόνια.»  

Συμμετοχή των δράσεων για οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας -μετακινήσεων έτους 2025.

Συμμετοχή των δράσεων για οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας -μετακινήσεων έτους 2025.

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό ΔΑΔ Νομού Καστοριάς και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» : Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς το Δημήτρη Διαμαντίδη , την ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods και την οικογένεια Π. Γιαννακόπουλου

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό ΔΑΔ Νομού Καστοριάς και ο Σύλλογος…

Καποδίστριας: Ο άνθρωπος που αν ολοκλήρωνε το έργο του η Ελλάδα σήμερα θα ήταν διαφορετική

Καποδίστριας: Ο άνθρωπος που αν ολοκλήρωνε το έργο του η Ελλάδα σήμερα…

Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας: Παρουσίαση επιχειρηματικού σχεδίου –πλάνου της επόμενης πενταετίας για τον κλάδο της Γουνοποιίας

     Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και όλοι οι φορείς του κλάδου,  τα…

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως

Τελευταία ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στη Βουλή ΣΕ ΑΥΤΗΝ την τετραετία.

Τελευταία ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στη Βουλή ΣΕ ΑΥΤΗΝ την τετραετία.

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ: «Σας ευχαριστούμε για την ενίσχυση του δημοτικού σχολείου Αρκιών» Πριν από πέντε (5) περίπου μήνες, η Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Καλύμνου ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έφτασε έως τη Βουλή των Ελλήνων, αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο του ακριτικού νησιού των Αρκιών.

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ: «Σας ευχαριστούμε για την ενίσχυση του δημοτικού σχολείου Αρκιών»

Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 14 θέσεις σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 4 θέσεις στην Π.Ε. Καστοριάς

Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 14 θέσεις σε…

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας αδικεί κατάφορα την Π.Ε. Καστοριάς»

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό…