Τα μικρά μυστικά της σόγιας στην καθημερινότητά μας

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Φωτεινή Κοκκίνου και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – MSc, Τσικνή Χρυσούλα

Ο καρπός της σόγιας εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή πολλών λαών τόσο για τη γεύση του όσο και για την του θρεπτική αξία. Σήμερα πλέον, αποτελεί ένα από τα περισσότερο μελετημένα τρόφιμα στον κόσμο και συνδέεται με πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, κάποιες από τις οποίες είναι λιγότερο γνωστές. Καιρός να τις γνωρίσουμε!

Λύση στα ενοχλητικά “φουσκώματα”

Σε κάποιους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα δεν είναι καλά ανεκτά λόγω διαφόρων διαταραχών όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και η δυσανοχή ή ευαισθησία στη λακτόζη (το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος). Στα άτομα αυτά, άμεσο επακόλουθο της κατανάλωσης γαλακτοκομικών είναι κάποια δυσάρεστα και ενοχλητικά γαστρεντερικά συμπτώματα όπως τα «φουσκώματα» και η δυσκοιλιότητα, υποβαθμίζοντας την καθημερινή τους ζωή.

Προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτά συνήθως τα άτομα αποκλείουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την οστική υγεία. Ωστόσο, το μυστικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων «αναίμακτα» είναι οι αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής. Η ένταξη προϊόντων σόγιας, και μάλιστα εμπλουτισμένων σε ασβέστιο, στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό, κυρίως λόγω της πλήρης απουσίας λακτόζης εκ φύσεως από τη σόγια. Παράλληλα, λόγω του εμπλουτισμού τους εξασφαλίζουν έναν μοναδικό συνδυασμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και ισοφλαβόνες.

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνη εφάμιλλης του κρέατος της δίνει και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας σε συνδυασμό και με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να έχουν σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους για 2 λόγους.

Πρώτον, προσφέρουν κορεσμό χάρις τη φυτική πρωτεΐνη που περιέχουν. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο έναντι του τσιμπολογήματος και τον έλεγχο της θερμιδικής πρόσληψης. Ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, κατά την οποία απουσιάζουν εντελώς τα προϊόντα του κρέατος, η σόγια μπορεί να είναι ένας μοναδικός σύμμαχος στην διατήρηση ή/και απώλεια του βάρους καθώς θα βοηθήσει στο αίσθημα της πληρότητας.

Δεύτερον, τα προϊόντα σόγιας είναι φυσικά χαμηλότερα σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και έτσι μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική επιλογή για το πρωινό και τα σνακ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ή μιας διατροφής απώλειας βάρους.

«Χτίσιμο» γερών μυών

Η σόγια περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίες πέπτονται εύκολα από τον οργανισμό, και μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην αναπλήρωση των επιπέδων των πρωτεϊνών όσο και στην αναδόμηση των μυών. Αυτός είναι και ο λόγος που η σόγια και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να υποστηρίξουν το χτίσιμο νέου μυϊκού ιστού και επακόλουθα τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες σε έντονα αθλούμενα άτομα πόσο μάλλον όταν η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα.

Η υψηλή διατροφική αξία της σόγιας και ο ιδιαίτερος συνδυασμός των θρεπτικών της συστατικών αναδεικνύουν και την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να κατέχει στη διατροφή μας.

Πλέον, οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η σόγια μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή, με τη μορφή ροφημάτων, επιδορπίων κτλ, την καθιστούν προσιτή στην καθημερινότητα όλων.

ecozen.gr

Φωτεινή Κοκκίνου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) & επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

H Τσικνή Χρυσούλα είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -MSc στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

You May Also Like

Καρκίνος: Τα παρεξηγημένα τρόφιμα που είναι άμυνα για την ασθένεια

Δύο τροφές που άλλοτε θεωρούνταν ανθυγιεινές, θωρακίζουν τον οργανισμό κατά του καρκίνου.

Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει όταν τρώτε γρήγορα και τι όταν τρώτε αργά

Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει όταν τρώτε γρήγορα και τι όταν τρώτε αργά

5 υπερτροφές για ένα έντερο υγιές και «ρολόι»

5 υπερτροφές για ένα έντερο υγιές και «ρολόι»

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές σοβαρές αιτίες

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές…

Το Συναισθηματικό Φαγητό και γιατί τσακίζεις τα πάντα όταν έχεις στρες

Τρως κι εσύ τραγανιστά όταν είσαι θυμωμένος;

Η θρεπτική αξία του καφέ

Table of Contents Hide Η θρεπτική αξία του καφέΠοιοι είναι οι πιο…

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία μόλις εβδομάδα – Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής

Table of Contents Hide Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία…

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

ΕΦΕΤ: Tα σημεία-κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων

ΕΦΕΤ: Tα σημεία-κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων