Τα φρούτα μας παχαίνουν «ύπουλα»

Ένας από τους «χρυσούς κανόνες» της διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων σε φρούτα και λαχανικά.

Επίσης, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος συνηθίζουν να απολαμβάνουν ως σνακ ένα φρούτο προκειμένου να αποφύγουν περιττές θερμίδες από αρτοποιήματα ή γλυκίσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τα φρούτα μπορεί να αποδειχθούν διατροφική «παγίδα» λόγω της επίδρασης που έχουν στον οργανισμό μας τα σάκχαρα που παρέχουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το είδος των σακχάρων που βρίσκεται στα φρούτα, η φρουκτόζη, πυροδοτεί την πείνα και τις λιγούρες.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πώς επιδρούν δύο διαφορετικά είδη σακχάρων, η γλυκόζη και η φρουκτόζη, στα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου και πώς επηρεάζουν την επιθυμία μας να φάμε.

Η γλυκόζη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες, ενώ η φρουκτόζη βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, στο μέλι και σε ορισμένα αναψυκτικά. Η γλυκόζη αποτελεί «καύσιμο» για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η φρουκτόζη δεν ενεργοποιεί σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Στο πλαίσιο των σχετικών πειραμάτων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση φρουκτόζης συνοδεύεται από μεγαλύτερη –σε σύγκριση με τη γλυκόζη– ενεργοποίηση των «κέντρων ανταμοιβής» του εγκεφάλου, μεγαλύτερη πείνα και εντονότερη επιθυμία για φαγητό.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό θα είναι όμως να τα συνδυάζουμε με χορταστικά σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να κρατήσουμε μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα.

www.aftodioikisi.gr

You May Also Like

Σπονδυλική Στένωση & Θεραπεία μέσω άσκησης/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

    Σπονδυλική Στένωση & Θεραπεία μέσω άσκησης/Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc…

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Το μεγάλο comeback του κορονοϊού στην καρδιά του καλοκαιριού: Σε ποιες χώρες αυξάνονται τα κρούσματα

Ανησυχία για την υποπαραλλαγή Eris

Βασικές συμβουλές για την αποθήκευση των χειμωνιάτικων ρούχων

Βασικές συμβουλές για την αποθήκευση των χειμωνιάτικων ρούχων

4 σημάδια για την ανεπάρκεια καλίου. Εσείς τα γνωρίζετε;

Table of Contents Hide Αισθάνεστε την ανεπάρκεια καλίου: είστε κουρασμένοι και αδύναμοιΈχετε…

Καστοριά: Μεγάλη ανάγκη για αίμα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καστοριάς λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή

Βρήκατε «γρομπαλάκι» στην μασχάλη; Τι μπορεί να είναι – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Βρήκατε «γρομπαλάκι» στην μασχάλη; Τι μπορεί να είναι – Πότε πρέπει να…

COVID 19 και Ασφάλεια Τροφίμων: Οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών

COVID 19 και Ασφάλεια Τροφίμων: Οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων από τον…