Την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα οποία εστιάζουν την προσοχή τους στο αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα της τουρκικής θεωρίας για τη «Γαλάζια πατρίδα». Η τουρκική εφημερίδα Sabah υποστήριξε πως «η Ελλάδα πάλι προσπαθεί για προβοκάτσια. Στη συνάντηση Μπάιντεν – Mητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας” και έβαλαν στον στόχο την Τουρκία. Η Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία της να προμηθευτεί F-35». Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία. Εδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας”». Σε άρθρο γνώμης της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».

Στους Τούρκους προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι στενές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν. Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αυτοσυστήθηκε ως «Μπαϊντενόπουλος» και προσπαθούσαν να καταλάβουν το τι ακριβώς σήμαινε αυτή η κίνηση, όπως παρατήρησαν και τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που φορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε κάποιους έμπειρους αναλυτές αυτή η εικόνα θυμίζει τις στενές επαφές που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θεωρία της Αγκυρας κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αντίδραση

Η πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να ενοχλήσει την Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου μαχητικού και κάνει μεγάλες προσπάθειες για να εγκριθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 τα οποία διαθέτει. Δεν αποκλείεται να υπάρχει επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, μετά και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με την Κύπρο, τις υπερπτήσεις και την πιθανότητα πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Ουάσιγκτον και σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου από τα Ταμεία

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου από τα Ταμεία

«ΣΤΟΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Ιανουαρίου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «ΣΤΟΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ», «σταματήστε τον Ερντογάν», προγραμματίζεται στις…

Φωτιές στο Λος Αντζελες: Η Πόλη των Αγγέλων μετατράπηκε σε κόλαση

Εικόνες από το πριν και το μετά

Αγωνιούν οι έμποροι: Click away από Δευτέρα – Σχέδιο για click in shop στις 18 Ιανουαρίου

Αγωνιούν οι έμποροι: Click away από Δευτέρα – Σχέδιο για click in…

O ΣΚΑΪ απάντησε επίσημα στον Κανάκη!

«Δεν χαρίζονται 2,5 εκατ., περαστικά και με τις υγείες σας»

Πλημμύρες στην Κίνα: 10 νεκροί, 33 αγνοούμενοι

Η επαρχία Γκανσού, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κίνας, πλημμύρισε με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να αγνοείται η τύχη 33 ανθρώπων.

Τέμπη: Καταθέτουν επιβάτες του Ιntercity

«Η ζωή μου έχει σταματήσει», λέει επιζών του τρίτου βαγονιού

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πόσες αιτήσεις έγιναν στο koinonikomerisma.gr – Tα λάθη της εφαρμογής

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μέχρι στιγμής τις 400.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις σύμφωνα…

Γάζα: Στους 10.328 οι νεκροί, ανάμεσά τους 4.237 παιδιά

Το Υπουργείο Υγείας της Λωρίδας δήλωσε επίσης πως σχεδόν 26.000 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί

«Επανεκκίνηση της Εστίασης»: Μέχρι τις 30 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα

«Επανεκκίνηση της Εστίασης»: Μέχρι τις 30 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα