Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων – Οι πληρότητες στις ΜΕΘ

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Νέα άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, φτάνοντας το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τους 192.

Πρόκειται για μια αύξηση συνεχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξέλιξη που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό πως την 1 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι ήταν 176, στις 30 Ιουλίου 165, ενώ στις 25 Ιουλίου 134.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι και τα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώνονταν, συνέπεια της αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, όταν φτάσαμε να έχουμε 850 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στη συνέχεια όμως, και καθώς οι νέες διαγνώσεις ανέβαιναν, αυξανόταν και ο αριθμός όσων έπρεπε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Η εικόνα έχει αλλάξει και αυτοί που νοσηλεύονται δεν είναι τόσο ηλικιωμένοι, όπου παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αλλά ασθενείς από μικρότερες ηλικιακές ομάδες, όπως έχουν επισημάνει οι λοιμωξιολόγοι.

Οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως γιατί, όπως έχει δείξει η πορεία της πανδημίας, πρώτα παρατηρείται η άνοδος στις διαγνώσεις και μετά από δέκα με δεκατέσσερις ημέρες φαίνεται η επίπτωση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι σε υψηλό επίπεδο, αγγίζοντας το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα 2.856.

Αυξάνονται και οι πληρότητες στις ΜΕΘ

Από 34% που ήταν η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια στις 26 Ιουλίου, φτάσαμε στο 44,2%.

Σύμφωνα δε με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, (που αφορά το διάστημα 22 – 28 Ιουλίου), η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 παρουσιάζει αύξηση.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 67% και 22% αντίστοιχα (από 57% και 15% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Παράλληλα, οι ημερήσιες νέες εισαγωγές, από 129 το διάστημα 12-18 Ιουλίου αυξήθηκαν στις 167 το διάστημα 19-25 Ιουλίου. Τα νούμερα σήμερα είναι επίσης διαφορετικά.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι πια 172 ασθενείς.

You May Also Like

Παγώνη: Η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκεφάλους και τάση για εμετό

Παγώνη: Η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκεφάλους…

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες…

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα θέματα εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα ζητά με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα θέματα εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα…

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο χωριό Ραπτόπουλο Αγράφων λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο χωριό Ραπτόπουλο Αγράφων λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου

Η πορεία της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης

Η πορεία της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης

Βατόπουλος: Αν γίνει Lockdown, θα έχει διάρκεια 15 ημέρες

Βατόπουλος: Αν γίνει Lockdown, θα έχει διάρκεια 15 ημέρες

Κορωνοϊός και κακές συνήθειες: Μια νέα έρευνα για όσους τρώνε τα νύχια ή σκαλίζουν τη μύτη τους

Μια νέα έρευνα που εξετάζει διάφορες όχι και τόσο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές έχει μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα

Nίκησε τον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως-Η ανάρτησή της

Nίκησε τον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως-Η ανάρτησή της

Στην Εορδαία τα περισσότερα κρούσματα των Χριστουγέννων. Αύξηση σε Κοζάνη. Η κατανομή σε Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά

Στην Εορδαία τα περισσότερα κρούσματα των Χριστουγέννων. Αύξηση σε Κοζάνη. Η κατανομή…

Κορωνοϊός: Κατέληξε 68χρονη από την Καστοριά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου

Κορωνοϊός: Κατέληξε 68χρονη από την Καστοριά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου