Τυφλός άνδρας ανέκτησε την όρασή του μετά την πρώτη τοποθέτηση τεχνητού εμφυτεύματος κερατοειδούς χιτώνα

Η ζωής ενός τυφλού ασθενή άλλαξε για πάντα αφού έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε τεχνητό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα και τώρα μπορεί να δει την οικογένειά του.

Ο 78χρονος άνδρας μπόρεσε μάλιστα να περάσει με απόλυτη επιτυχία την κλασική οφθαλμολογική εξέταση αναγνώρισης των αριθμών και των γραμμάτων από απόσταση.

Το εμφύτευμα KNet αναπτύχθηκε από την Ισραηλινή εταιρεία CorNeat και ουσιαστικά αποτελεί μια σύνδεση ενός τεχνητού κομματιού με τον φυσικό ανθρώπινο ιστό, που σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματωθεί αμέσως στο μάτι και να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο από τραυματισμό ή ασθένεια αμφιβληστροειδή.

«Η χειρουργική διαδικασία ήταν εύκολη και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας», ανέφερε η καθηγήτρια Irit Bahar, διευθύντρια του Οφθαλμολογικού Τμήματος στο Ιατρικό Κέντρο Rabin. 10 ακόμη άνθρωποι έχουν αιτηθεί να λάβουν το εμφύτευμα.

«Η στιγμή που βγάλαμε τους επιδέσμους ήταν εξαιρετικά συναισθηματική και πολύτιμη. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του εντυπωσιακού και ουσιαστικού project που αναμφίβολα πρόκειται να επηρεάσει και να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», πρόσθεσε η Bahar.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια καθαρή ασπίδα που προστατεύει το μπροστινό μέρος του ματιού και μπορεί να προκληθεί βλάβη σε αυτόν ή να εκφυλιστεί για διάφορους λόγους (από ατύχημα, τραυματισμό και από διάφορες ασθένειες). Υπάρχουν ήδη άλλα εμφυτεύματα που αντικαθιστούν μερικώς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα υπό τέτοιες συνθήκες, αλλά αυτού του είδους οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνά περίπλοκες.

Το KNet διαθέτει βιομιμητική τεχνολογία και αποτελείται από διάφραγμα ενός ειδικού υλικού που λαμβάνει κολλαγόνο και ινοβλάστες και με αυτό τον τρόπο ενσωματώνεται στο μάτι σταδιακά και μόνιμα.

«Μετά από χρόνια σκληρής εργασίας, το να βλέπω μία συνάδελφο να εμφυτεύει το CorNeat KPro με ευκολία, αλλά και να βιώνω την εμπειρία ενός συνανθρώπου μου να ανακτά την όρασή του την επόμενη μέρα μου δημιούργησε έντονη συγκίνηση, πολλοί κλαίγαμε σε εκείνο το δωμάτιο», περιέγραψε ο Dr. Gilad Litvin, συνιδρυτής του CorNeat Vision.

 

enallaktikidrasi.com

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Ζελατίνη: πείτε αντίο στον πόνο σε αρθρώσεις και πλάτη

Table of Contents Hide Τι είναι η γρενετίνη και πώς καταπραΰνει τον…