Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στους “Ορίζοντες”  ο Πρόεδρος του Σωματείου Πρακτόρων  ΟΠΑΠ Δυτικής Μακεδονίας,  μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ και ιδιοκτήτης Πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Άργος Ορεστικό Αθανάσιος Τζήμας.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/TvrwQ25a2uA” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe]

Ο κ. Τζήμας μιλώντας στους “Ορίζοντες” αναφέρθηκε σε ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, και αυτό δεν είναι άλλο από τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο «Πραγματικά, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τους ανηλίκους, αλλά υπάρχει γενικότερο πρόβλημα. Το θέμα ξεκίνησε λόγω του θολού τοπίου γύρω από το διαδικτυακό τζόγο στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε εντατικά να βάλουμε μια τάξη πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα κάτι.  Ωστόσο από μέρα σε μέρα, αναμένεται να βγει το Νομοσχέδιο το οποίο θα θεσπίσει ορισμένους κανόνες πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

Ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος, προκαλεί πολλά δεινά όχι μόνο στον παίκτη και στους οικείους του, αλλά και στο ίδιο το κράτος καθώς η φοροδιαφυγή είναι ο μεγάλος νικητής αυτού του παιχνιδιού «Ο τζόγος –είτε νόμιμος, είτε παράνομος-  δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο και τον συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Βέβαια, πιστεύω πως από τη στιγμή που υπάρχει, θα πρέπει  πάντοτε να φορολογείται και με αυτό τον τρόπο να υπάρχει η ανταποδοτικότητα, να μην γίνεται μέσω αυτού το “ξέπλυμα του μαύρου χρήματος”, αλλά ούτε να δημιουργεί  πρόβλημα στους ανηλίκους και στους γονείς τους», σημείωσε ο κ. Τζήμας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πολιτική που ασκεί ο ΟΠΑΠ, σχετικά με τους ανηλίκους είναι πολύ σκληρή. Ειδικότερα απαγορεύεται η είσοδος των ανηλίκων εντός των πρακτορείων δια ροπάλου, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους «Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από τους γονείς, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τα παιδιά από τα τυχερά παιχνίδια».

Η οικονομική κρίση αυξάνει το “ποντάρισμα”;

Η οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Το ποντάρισμα στα τυχερά παιχνίδια, δημιουργεί σε ορισμένους ανθρώπους την ελπίδα εξόδου από τα προσωπικά τους οικονομικά προβλήματα.  Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, η οικονομική κρίση αυξάνει τα “πονταρίσματα”;  Ο κ. Τζήμας απάντησε επί του θέματος λέγοντας πως «Η κρίση είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία των πρακτορείων μας. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.  Είναι αυτονόητο, πως ένας οικογενειάρχης, δεν θα προβεί σε ακραίες κινήσεις, όπως  να μην αγοράσει ψωμί στα παιδιά του για να παίξει». Για την ιστορία η πτώση τζίρου στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ κυμαίνεται από 10 μέχρι και 20%.

Από την άλλη μεριά, για πολλούς ανθρώπους η επίσκεψη σε ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ, αποτελεί την έξοδό τους. Μάλιστα αυτή την πορεία θέλει να ακολουθήσει και η ίδια η εταιρία, δηλαδή τα πρακτορεία να έχουν έναν ψυχαγωγικό χαρακτήρα, σε φυσιολογικά επίπεδα παιχνιδιού και όχι ενός αρρωστημένου τζόγου  «Γενικότερα η εταιρία, έχει αναπτύξει ένα σωρό δράσεις οι οποίες αφορούν στην προώθηση  του υπεύθυνου παιχνιδιού. Οπότε γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας», δήλωσε ο κ. Τζήμας.

Οι πράκτορες μέσω συναντήσεων  και σεμιναρίων, επιμορφώνονται συνεχώς έτσι ώστε να μαθαίνουν το πώς μπορούν να δουλέψουν έχοντας πάντα ως κορωνίδα το υπεύθυνο παιχνίδι.

Κληρονομικός ο εθισμός στον τζόγο;

Ανάμεσα στους αιτιολογικούς παράγοντες που εθίζουν έναν άνθρωπο στον τζόγο, είναι η κληρονομικότητα και τα παιδικά βιώματα. Ειδικότερα, η ύπαρξη στενού συγγενικού προσώπου με εθισμό στο τζόγο αυξάνει την ευαλωτότητα του ατόμου, αλλά και οι γονείς που είναι εθισμένοι στον τζόγο και η ύπαρξη ανάλογης ατμόσφαιρας στην οικογένεια ή τα επώδυνα παιδικά βιώματα που δημιουργούν μια αυξημένη ανάγκη φυγής από τα δύσκολα συναισθήματα πυροδοτούν την πορεία αυτή.

Ο κ. Τζήμας ξεκαθάρισε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στον απλό παίχτη και στον εθισμένο παίχτη. Μάλιστα παρουσίασε τα σημάδια που παρουσιάζει ένας εθισμένος στο τζόγο «Υπάρχουν διάφορες εικόνες προβληματικής συμπεριφοράς. Όταν κάποιος κάθεται για πολλές ώρες εντός του πρακτορείου, όταν έχει ξέρεις ότι έχει οικονομικά προβλήματα και παρόλα αυτά ξοδεύει μεγάλα ποσά, όταν ζητάει δανεικά προκειμένου να παίξει, όταν δημιουργεί προβλήματα στο οικογενειακό του περιβάλλον από την ασχολία του με τζόγο. Εμείς ως πράκτορες οφείλουμε να προσέχουμε τα σημάδια και προσπαθούμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα υπάρχει η γραμμή βοηθείας 1114 για τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι».

You May Also Like

Ευχαριστήρια της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Καστοριάς

Για δύο δωρεές

Προσκόμιση Δικαιολογητικών των επιτυχόντων της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ στην Π.Ε. Καστοριάς

  Προσκόμιση Δικαιολογητικών των επιτυχόντων της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ στην…

Μέτρα προφύλαξης και μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Μέτρα προφύλαξης και μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση…

15 Χρόνια Masati Cafe Bar στο Άργος Ορεστικό!(πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη χθεσινή ημέρα)

Εκπληκτική η χθεσινή ημέρα! Ευχαριστούμε όλους όσοι τιμούν το Masati Cafe Bar…

Διάθεση αμνοεριφίων στον καταναλωτή κατά τις ημέρες του Πάσχα

Διάθεση αμνοεριφίων στον καταναλωτή κατά τις ημέρες του Πάσχα

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αλήθεια είναι πως η διαχείριση των νεκρών ζώων είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών

Η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας αλλά ζήτημα ζωής

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Επιπτώσεις λειτουργίας Πρότυπου Λυκείου – Μέρος 1ο, (Δυστυχώς θα ακολουθήσουν κι άλλα…)

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Επιπτώσεις λειτουργίας Πρότυπου Λυκείου – Μέρος 1ο, (Δυστυχώς θα ακολουθήσουν…

Κάλεσμα του Δήμου Καστοριάς για τους πληγέντες της Θεσσαλίας: «Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και βοηθάμε τους συνανθρώπους μας»

    Κάλεσμα του Δήμου Καστοριάς για τους πληγέντες της Θεσσαλίας: «Δείχνουμε…

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη: Σας καλούμε να διατηρήσετε τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας

Γιατί είναι σημαντικό;