«Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)»,  του ΠΑΑ 2014-2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε στις 22/06/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση  4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χ. Κασίμη.

Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30.000.000€ (τριάντα εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης δύναται να ανέρχονται από 600 χιλ. € έως 3 εκ. €, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται έως 50% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης.

Η αίτηση στήριξης μπορεί να αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους: α) Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, β) Ζυθοποιία, γ) Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα), δ) Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, ε) Μονάδες πυρηνελαιουργείων, στ) Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης, ζ) Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας), η) Μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, θ) Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής, ι) Αξιοποίηση παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και απορριμμάτων βιομηχανικών ειδών διατροφής, ια) Παραγωγή βάμβακος και λοιπές κλωστικές ίνες, ιβ) Μονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού.

Στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων.

Οι φορείς που αιτούνται ενίσχυση για τη μεταποίηση προϊόντος του παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ (γεωργικού προϊόντος) σε προϊόν εκτός παραρτήματος Ι (μη γεωργικό), θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος και να αξιοποιούν το προϊόν αυτό ως πρώτη ύλη που θα το μεταποιούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τελικά προϊόν εκτός παραρτήματος Ι.

Τέλος, οι αντίστοιχες δράσεις του μέτρου της Μεταποίησης με συνολικό προϋπολογισμό ανά αίτηση ενίσχυσης κάτω από  600 χιλ. €, έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων προκηρύξεων των Περιφερειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διαγνώσεις, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες μέσω του MyHealth app

Διαγνώσεις, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες μέσω του MyHealth app

Συνάντηση εργασίας Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με TUI

Συνάντηση εργασίας Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με TUI

O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός

O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έχει τελειώσει το θέμα με συμφωνία Τραμπ και Πούτιν»

Το… άδειασμα στην Ευρώπη

Δεύτερη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας – Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους και το πρασίνισμα της αγροτικής παραγωγής 

Στις προοπτικές και στις δυνατότητες της  Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας…

Στα 1.449 ευρώ ο μέσος επιπλέον φόρος για τα εισοδήματα του 2022

Μέχρι σήμερα έχει υποβάλει δήλωση το 91% των φορολογουμένων – Στις 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία

Κούγιας για Μάνο Δασκαλάκη

«Μία μάνα δεν θα σκότωνε τα παιδιά της για έναν κλαρινογαμπρό»

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε τη Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ), στο Λουτράκι Κορινθίας.

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε τη Σχολή…