To κουβάρι των υπερκοστολογήσεων στην Εγνατία Οδό αρχίζουν να ξετυλίγουν οι δικαστικές αρχές, μετά τις προσφυγές της Αττικάτ, που διεκδικούσε δαπάνες 35 εκ. ευρώ τις οποίες είχε πληρωθεί!

Στην υπόθεση που φέρεται να εμπλέκονται και στελέχη της Εγνατίας, που υπέγραψαν τις πληρωμές προς την κατασκευαστική εταιρεία για τις σήραγγες της Εγνατίας στην Κοζάνη, η κρατική εταιρεία φαίνεται να έχει ζημιωθεί συνολικά με πάνω από 100 εκ. ευρώ. Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις μεθοδεύσεις του εργολάβου, ο οποίος φούσκωσε τις δαπάνες των έργων, με το επιχείρημα της αλλαγής προδιαγραφών, μολονότι από την διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις τεχνικές του έργου.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, η οποία εμφανίζεται τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστέα, στις επίμαχες εργολαβίες εντοπίστηκε πλήθος παρατυπιών (ανυπόγραφες επιμετρήσεις, τήρηση διπλών ημερολογίων, εγκρίσεις πινάκων για καταβολή επιπλέον ποσών χωρίς υπογραφή υπηρεσιών, τροποποίηση εργασιών ολοκληρωμένων έργων κ.α). Τι μπορεί να σημαίνει η απόφαση για την Εγνατία από την στιγμή που η Αττικάτ είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία; Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του Εφετείου οδηγεί σε κατάπτωση των εγγυητικών από τις τράπεζες και αναζήτηση ευθυνών σε όσους έχουν εμπλακεί με την υπόθεση δηλαδή ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Η υπόθεση με τους αρνητικούς λογαριασμούς στην Εγνατία, στην οποία εκτός από την Αττικάτ φαίρεται να εμπλέκονται και άλλες τεχνικές εταιρείες ήταν γνωστή στο υπουργείο από το 2010. Ωστόσο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης πέρσι με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την πλευράς της νέας διοίκησης της Εγνατίας Οδού ΑΕ και την ανάθεση των εργολαβιών της Κοζάνης και της Λάρισας σε εξωτερικό νομικό γραφείο (Μιχάλη Σεργάκη). Σύμφωνα με πληροφορίες η νομική υπηρεσία της Εγνατίας είχε ζητήσει να βγει από την υπόθεση, την οποία χαρακτήριζε… χαμένη! Τους επόμενους μήνες σύμφωνα με νομικές πηγές, θα εκδικαστούν και οι άλλες προσφυγές που αφορούν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή της Λάρισας αξίας περίπου 45 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι Εγνατία έχει εκδώσει αρνητικούς λογαριασμούς σε τέσσερις εργολαβίες ύψους 104 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 94 εκατ. ευρώ είναι οι αρνητικοί λογαριασμοί της Αττικάτ για τρεις εργολαβίες ενώ περίπου 10 εκατ. ευρώ αφορούν την Παντεχνική.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ημίγυμνη τουρίστρια “έκοβε” βόλτες στη Ζωοδόχο Πηγή Κοζάνης – Δείτε βίντεο

Στη θέα της ημίγυμνης τουρίστριας οι διερχόμενοι οδηγοί, σάστιζαν …

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει συνολικά -49- κλοπές από οικίες σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μαγνησίας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει συνολικά -49- κλοπές…

Τοποθέτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Ποιοι σύλλογοι συμμετείχαν

Ερώτηση του Βουλευτή Νομού Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Πάτση για ένταξη σε μέτρο οικονομικής ενίσχυσης Covid-19 των καλλιεργητών αρωματικών φυτών που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία

  Ερώτηση του Βουλευτή Νομού Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Πάτση…

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Γιορτές του κόσμου» από το Μουσικό Γυμνάσιο  και το «Σπασμένο Ρόδι»

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Γιορτές του κόσμου» από το Μουσικό…

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού πρωτοπορεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εποχής

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του πρώτου από τα έντεκα…

Ευρωπαϊκή Διάκριση για τον Δήμο Γρεβενών

Ο μοναδικός της Ελλάδας ως φιναλίστ του Διαγωνισμού Green Pioneer of Smart Tourism 2024

Μήνυμα Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Μήνυμα Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου…