28 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

 

Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας της Συνομοσπονδίας χαιρετίζουμε την παγκόσμια Ημέρα για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην Εργασία ως μια ημέρα υπενθύμισης και ανάδειξης της σπουδαιότητας και της σημασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εν μέσω διεθνούς συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποκαλύφθηκαν περίτρανα τα κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων όπου και εάν απασχολούνται, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, στην ξηρά, στον αέρα ή στη θάλασσα. Σε συνδυασμό με την έμπρακτη ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον προφανές ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων συνδέεται με την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του γενικού συμφέροντος, δεν είναι αυτονόητη και οφείλει να περιφρουρείται έγκαιρα και να ελέγχεται αυστηρά από το Κράτος.

Από την άλλη πλευρά σε έναν κόσμο που αλλάζουν οι μορφές εργασίας, η σύνθεση και η ηλικιακή κατανομή των εργαζομένων και ανακύπτουν νέοι κίνδυνοι,  απαιτούνται νέα εργαλεία και νέες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών κατά την άσκηση της εργασίας τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν υπάρξουν συστηματικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία  πριν αυτά αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Το θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στην Ελλάδα περιέχει επαρκείς κανόνες για την τήρηση των υποχρεώσεων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, οι οποίοι ωστόσο οφείλουν να επικαιροποιούνται με βάση τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και τις εξελίξεις σε επίπεδο χαρακτηριστικών επαγγελμάτων, ειδικοτήτων και κλάδων απασχόλησης με προτεραιότητα την προστασία της υγείας και όχι του κέρδους. Δυστυχώς και το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εξουδετερώνεται στην πράξη από τις σοβαρές ανεπάρκειες στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη λειτουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα παραμένουμε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων

Η Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους Εργασίας είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτη.

Σήμερα, υπό την απειλή του κορονοϊού είναι καθοριστική, όσο ποτέ άλλωτε για να σωθούν ζωές.

Είναι μία τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία της  απαραίτητης κουλτούρας και την εφαρμογή των αντίστοιχων κρίσιμων μέτρων και πρακτικών, που δεν πρέπει να χαθεί

Όλες τις μέρες του χρόνου, συνδικάτα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες και εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε να εντατικοποιήσουν την παρέμβαση και τη δράση μας ώστε να εξασφαλισθούν οι μέγιστες δυνατές συνθήκες πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και υπεράνω των κερδών.

 

You May Also Like

Κικίλιας για εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζουμε κανονικά – Να πάνε όσοι έχουν ραντεβού

Table of Contents Hide Συνεδριάζει η Επιτροπή ΕμβολιασμώνΦόβος για ακυρώσειςΛινού: Ελάχιστα τα…

Κεραμέως για σχολεία: Πιθανό να ανοίξουν νωρίτερα το Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με τα ΑΕΙ Διαβάστε περισσότερα: Κεραμέως για σχολεία: Πιθανό να ανοίξουν νωρίτερα το Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με τα ΑΕΙ

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, άφησε…

Βίντεο: Άγριος ξυλοδαρμός τουρίστα που αρνήθηκε να πληρώσει ξαπλώστρα σε παραλία της Τουρκίας

Ο νομάρχης «σφράγισε» την επιχείρηση ενώ ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει πως ο τουρίστας ήταν μεθυσμένος

Ο κόσμος έχει ανάγκη ανοιχτά γυμναστήρια

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο τους, οι χώροι εκγύμνασης απειλούνται με λουκέτα.…

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης ενεργοποιεί επιτροπή ελέγχων για  την ασφάλεια τροφίμων, ζωοτροφών και υγείας των ζώων

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης ενεργοποιεί επιτροπή ελέγχων για  την ασφάλεια τροφίμων, ζωοτροφών…

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Βγαίνουν οι πίνακες με τα αποτελέσματα

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Βγαίνουν οι πίνακες με τα αποτελέσματα

Σεμίνα Διγενή: «Είστε ανίκανη και επικίνδυνη κυρία Μενδώνη»

Σεμίνα Διγενή: «Είστε ανίκανη και επικίνδυνη κυρία Μενδώνη»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις 2018

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις 2018

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Χάθηκαν 4.641 άνθρωποι μέσα σε 10 χρόνια

Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της…

Βολιώτισσα θώπευε και βιντεοσκοπούσε την 12χρονη κόρη της

Διακινούσε το πορνογραφικό υλικό σε Λαμιώτη που είναι ήδη προφυλακισμένος για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας