Ημέρα της Γυναίκας: Γιατί τη γιορτάζουμε, τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Θέμα του φετινού εορτασμού (2020) είναι: «Ένας κόσμος ισότητας είναι ένας ενεργό κόσμος» («An equal world is an enabled world»).

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

sansimera.gr

 

You May Also Like

Freedom Pass: 120.000 αιτήσεις σε μια ημέρα – Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Γίνε κι εσύ μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την προστασία της…

Καλλιθέα: 62χρονη έχασε το σύζυγό της, την πέταξαν έξω από το σπίτι και κοιμάται στα παγκάκια

Table of Contents Hide Καλλιθέα: Λεπτομέρειες για το περιστατικόΚαλλιθέα: Έξωση στην 62χρονηΚαλλιθέα:…

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά μέχρι το τέλος του χρόνου

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά μέχρι το τέλος του χρόνου

Ζαχάροβα: Οι «καταστροφικές ενέργειες» της Δύσης φταίνε για την επισιτιστική κρίση

Ζαχάροβα: Οι «καταστροφικές ενέργειες» της Δύσης φταίνε για την επισιτιστική κρίση

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για τις φωτιές στην Εύβοια και τις ανεμογεννήτριες

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για τις φωτιές στην Εύβοια και…

Πανελλήνιες εξετάσεις 2018: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πρόγραμμα

Αντίστροφα πλέον, μετρούν μαθητές, καθηγητές και γονείς για το τέλος των μαθημάτων…

Με μπλακάουτ απειλεί τους κακοπληρωτές η ΔΕΗ μετά τις 30 Σεπτεμβρίου

Το «όπλο» του μπλακάουτ επιστρατεύει η ΔΕΗ προκειμένου να καταφέρει να εισπράξει…

Θεσσαλονίκη: «Παραβίασε το stop και σκότωσε το γιο μου» – Video ντοκουμέντο

“Παραβίασε το στοπ και σκότωσε το γιο μου”, λέει στο newsit.gr η…

«Ο Βασιλιάς Κάρολος δίνει μάχη με πολύ επιθετικό καρκίνο»

Προετοιμάζει τη διαδοχή του!