Κορωνοϊός: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων

 

Ο εργοδότης έχει δικαίωμα ή και υποχρέωση να ζητήσει από εργαζόμενο, ο οποίος ενδέχεται να είναι φορέας, να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε αυτή την περίπτωση; Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει μισθό κατά το χρονικό διάστημα που παραμένουμε εκτός εργασίας; Τι γίνεται αν ο εργαζόμενος απέχει αυτοβούλως από τα καθήκοντά του χωρίς να έχει διαγνωστεί ως φορέας της νόσου; Χαρακτηρίζεται ή όχι αδικαιολόγητη η απουσία του;

Από τη στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν ήδη είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να ζητούν από τους εργαζόμενους να απασχοληθούν από το σπίτι τους (π.χ Τράπεζα Πειραιώς) εύλογα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που αφορούν στις εργασιακές μας σχέσεις και στη μισθοδοσία μας.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, δίνει τις ακόλουθες απαντήσεις στα ερωτήματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

  • Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απέχει αυτοβούλως από τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει διαγνωστεί ως φορέας της νόσου, τότε η απουσία του θεωρείται αδικαιολόγητη. Σε περίπτωση όμως που ένας εργαζόμενος πράγματι προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και διαγνωστεί με αυτόν, επιτρέπεται ο εργοδότης να ζητήσει τη μη προσέλευση του στην εργασία. Η περίπτωση βέβαια αυτή, αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλη περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου. Ως εκ τούτου, ο μισθωτός μπορεί να παραμένει στην οικία του και να λαμβάνει τον μισθό που αντιστοιχεί στις ημέρες απουσίας του.
  • Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν είχε μεν διαγνωστεί με την νόσο, υπάρχουν όμως αυξημένες πιθανότητες να είναι φορέας, λόγω επαφής του με άτομα που είχαν νοσήσει ή λόγω επιστροφής του από περιοχές που έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα. Εν προκειμένω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης λήψης μέτρων προς αποφυγή της διάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας, καθώς και του καθήκοντος προνοίας με το οποίο είναι επιφορτισμένος ο εργοδότης, έχει αυτός υποχρέωση να ζητήσει από το μισθωτό να μην προσέλθει στην εργασία του, καταβάλλοντάς του όμως τον μισθό του. Τούτο δε διότι, ο εργοδότης οφείλει να μεριμνά για το περιβάλλον εργασίας και την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων που απασχολεί.
  • Ο εργαζόμενος δύναται φυσικά σε αυτή την περίπτωση να εκτελέσει τα καθήκοντά του από το σπίτι, εφόσον η φύση αυτών συμβιβάζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο παροχής εργασίας. Αντιστοίχως δε ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον εργαζόμενο τον μισθό του. Τη λύση αυτή πρόκρινε ήδη η Ιταλία, μιας και το ζήτημα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη γείτονα χώρα και ήδη αφορά μεγάλο μέρους του ενεργού εργατικού δυναμικού. Έτσι, η Ιταλία προέβη σε τροποποίηση του δικαίου της που αφορά το Smartworking και την τηλεργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλουν μονομερώς το συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, χωρίς δηλαδή ατομικές συμφωνίες.
  • Ακόμη και σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει λόγω προσβολής των εργαζομένων από το ιό, ο εργοδότης είναι καταρχήν υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους. Είναι βέβαια, προφανές ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα επέλθει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Θα ήταν λοιπόν σωστό να υπάρξει μία ειδική πρόβλεψη, όπως επί παραδείγματι μία δυνατότητα επιχορήγησης των επιχειρήσεων για τέτοιες περιπτώσεις από τον ΟΑΕΔ.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενους του. Απαραίτητη είναι εν προκειμένω και η συνδρομή των ιατρών εργασίας, εφόσον απασχολούνται στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο εργοδότης πρέπει να χορηγεί τα απαραίτητα και αναγκαία μέσα προσωπικής καθαριότητας, καθώς και του περιβάλλοντος εργασίας. Σε περίπτωση δε που ο εργοδότης παραλείψει να λάβει τα αναγκαία μετρά για την αποφυγή διάδοσης της ασθένειας μεταξύ των εργαζομένων τότε υπέχει ευθύνες απέναντι σε τυχόν νοσούντες εργαζομένους. Παράλληλα, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απέχουν από την εργασία τους δια επισχέσεως, εφόσον ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα ως άνω αναφερόμενα μέτρα.
  • Ιδιαιτέρως δε ευαίσθητο θέμα είναι η περίπτωση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνονται προληπτικά από την εργασία τους, εφόσον υπάρχουν κρούσματα του συγκεκριμένου ιού.

thetoc.gr

You May Also Like

Α. Κανδύλη Μυκωνιάτη: Ακύρωση προεκλογικής δραστηριότητας και επισκέψεων λόγω Εθνικού Πένθους

Μετά την τραγωδία στην Πύλο

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό (VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό (VIDEO)

Ο Γιάννης Κορεντσίδης παρουσιάζει το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού του

Ο Γιάννης Κορεντσίδης παρουσιάζει το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού του

Ιατρική ημερίδα για το ευρύ κοινό της πόλης της Καστοριάς

Η Ακτινολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος,  σε συνεργασία  με τον Ιατρικό Σύλλογο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ,…

Ανακοίνωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος

Ειδοποιούνται  οι  κάτοικοι  των παρακάτω περιοχών ότι  για να  εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές …

Π.Δ.Μ.: Ενημέρωση για καταναλωτές και επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο πρόληψης διάδοσης του κορωνοϊού

Π.Δ.Μ.: Ενημέρωση για καταναλωτές και επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο πρόληψης διάδοσης του…

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου προς τη βουλευτή Καστοριάς

Αξιότιμη κ. Βουλευτή. Κυρία Αντωνίου, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα προβλήματα…

Οι μαθητές της 6ης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς στο Δημαρχείο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκέφτομαι, συμμετέχω, δρω για το 4ο Δημοτικό»

Ο εορτασμός του προστάτη Αγίου των Γουνοποιών, Προφήτη Ηλία, από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς

Ο εορτασμός του προστάτη Αγίου των Γουνοποιών, Προφήτη Ηλία, από τον Σύνδεσμο…