Στη δημοσιότητα σπάνιο ντοκουμέντο από την τελευταία περίφημη Τίγρη της Τασμανίας

Ένα οπτικό ντοκουμέντο από την τελευταία γνωστή θυλακίνη ή τίγρη της Τασμανίας, όπως είναι γνωστή, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αρχείο Εικόνας και Ήχου στην Αυστραλία (NFSA).

To υλικό, διάρκειας 21 δευτερολέπτων δείχνει το ζώο, με το όνομα Μπένζαμιν να περιφέρεται στο κλουβί του, στον ζωολογικό κήπο Beaumaris στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και χρονολογείται στα 1935, ενώ καταγράφηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Τασμανία, μόλις λίγους μήνες πριν τον θάνατο του Μπέντζαμιν.

Μισός λύκος, μισή τίγρη, και κάτι από καγκουρό, ο Thylacinus cynocephalus ή τίγρης της Τασμανιας εξαιτίας των ραβδώσεων στην πλάτη του είχε ένα γενεαλογικό δέντρο που χανόταν στα βάθη του Μειόκαινου (4 εκατομμύρια χρόνια για τον «σύγχρονο» τίγρη της Τασμανίας). ‘Ηταν πολύ διαδεδομένο είδος στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, αλλά οι γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές τον περιόρισαν στην Τασμανία.

Mην έχοντας τρόπους διαφυγής έξω από το νησί, έπεσε θύμα της δαιμονοποίησής του και δεν μπόρεσε να επιβιώσει από το συστηματικό κυνήγι που του έγινε. Από τότε που έχασε ο ζωολογικός κήπος του Beaumaris τον τελευταίο τον Μπέντζαμιν, το είδος αυτό θεωρείται ότι έχει εκλείψει.

tiger2
Μετά την εξαφάνισή του, αρκετές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι έχουν δει τίγρη της Τασμανίας, χωρίς ωστόσο να καραφέρουν να αποδείξουν τον ισχυρισμό (Πηγή: ScreenGrab/YouTube)

 

Στο βίντεο – ντοκουμέντο, το οποίο ψηφιοποίησε το NFSA σε ανάλυση 4K, ο Μπέντζαμιν εμφανίζεται να περπατάει ενώ δύο άντρες παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Ο αφηγητής ακούγεται να λέει ότι η θυλακίνη «είναι τώρα πολύ σπάνια, εξαναγκάζεται να φύγει από τον φυσικό βιότοπό της λόγω της επέλασης του πολιτισμού».

Δείτε το βίντεο εδώ