Μπορούν οι εφαρμογές των smartphones να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα;/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

 

Όσο ο σύγχρονος άνθρωπος εξοικειώνεται με την τεχνολογία, τόσο αυτή εισχωρεί σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εισχώρηση της τεχνολογίας στη φυσική μας άσκηση, μέσω των διάφορων έξυπνων εφαρμογών. Αυτές οι εφαρμογές υπάρχουν πλέον σε όλες της κινητές ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.α) και παρουσιάζονται μάλιστα, ως ένα πολύ υποσχόμενο εργαλείο στην παροχή προσβάσιμων και ελκυστικών παρεμβάσεων φυσικής άσκησης.

Κατά πόσο όμως η χρήση των εφαρμογών αυτών, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ενασχόληση των ατόμων με τη φυσική άσκηση, και πόσο ασφαλές είναι για την υγεία των ασκούμενων;

Η έλλειψη άσκησης είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που συμβάλλει στην θνησιμότητα και την εμφάνιση χρόνιων και μη νοσημάτων. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που δεν γυμνάζεται αυξάνεται συνεχώς σε πολλές χώρες, πράγμα που επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης μη μεταδιδόμενων ασθενειών, αλλά και γενικότερα την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα οι ενήλικες (18-64 ετών) θα πρέπει να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση εβδομαδιαίως. Η συγκεκριμένη μάλιστα επιστημονική σύσταση, δε βελτιώνει μόνο τη μυϊκή και καρδιοαναπνευστική κατάσταση των ασκούμενων, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει θετικά την ψυχική τους υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών & πόνων.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως δεν ακολουθεί αυτές τις συστάσεις και αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε να εφεύρουμε διάφορους τρόπους & στρατηγικές, οι οποίες θα αυξήσουν την συμμετοχή του πληθυσμού στη συστηματική φυσική άσκηση.

Μία από αυτές τις στρατηγικές είναι η δημιουργία διάφορων εφαρμογών για κινητές ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.α), γιατί τo 63% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες τέτοιων συσκευών. Πλέον τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ακριβά και αυτό τα καθιστά προσβάσιμα, σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Τα συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα μάλιστα, είναι τελευταίας τεχνολογίας εμπεριέχοντας διάφορες εφαρμογές άσκησης οι οποίες μπορούν και καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις επιδόσεις του ασκούμενου.

Με όλες αυτές τις ευκολίες όμως, θα περίμενε κανείς ότι η χρήση αυτών των εφαρμογών θα συμβάλει θετικά στην ενασχόλησή του μέσου ενήλικα με τη γυμναστική.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Medical Internet Research το 2019, αυτό δεν συμβαίνει. Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών, ενώ οι εφαρμογές των smartphones παρακινούν αρκετά μεγάλο ποσοστό των χρηστών να ασχοληθεί με τη συστηματική άσκηση, αυτό συμβαίνει μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 3 μήνες).

Μετά τους 3 μήνες, η πλειοψηφία των χρηστών φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον τους για τη χρήση της εφαρμογής και κατ’ επέκταση για τη φυσική δραστηριότητα. Επίσης άλλο ένα θέμα που θέτουν οι επιστήμονες με την χρησιμοποίηση αυτών των εφαρμογών, είναι η ασφάλεια των χρηστών κατά την άσκηση. Δηλαδή κατά πόσο ο χρήστης μπορεί να κρίνει το σωστό πρόγραμμα άσκησης για το σώμα του, αλλά και τη σωστή ένταση για αυτόν.

 

Συνεπώς, οι συγκεκριμένες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι ακόμα και η πιο εξελιγμένη εφαρμογή smartphone, ενώ μπορεί να παρακινήσει κάποιον χρήστη να ασχοληθεί με τη συστηματική άσκηση, δεν μπορεί για πολλούς και μάλιστα σημαντικούς λόγους να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία και τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός επαγγελματία της άσκησης.

Στο Functional Movement πιστεύουμε ότι η άσκηση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ασκούμενου και μάλιστα αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντα με την επιτήρηση κάποιου επαγγελματία. Μάλιστα εάν κάποιος ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης, σχεδιασμένο από κάποιο επαγγελματία της άσκησης, όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του, αλλά μπορεί και να θεραπευτεί από χρόνια προβλήματα και πόνους που ίσως να τον ταλαιπωρούν πολύ καιρό.

 

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

 

Comments are closed.

You May Also Like

Επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α για αποζημιώσεις καλλιεργητών.

  Επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων…

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2019, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2019, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Μέγιστος αριθμός αδειών κυκλοφορίας επιβατηγών δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτων (ΤΑΧΙ, ΕΙΔΜΙΣΘ και ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ)

Table of Contents Hide Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Μέγιστος αριθμός αδειών κυκλοφορίας επιβατηγών…

Στις Πρέσπες συνεδρίασε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (Π.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας

  Στις Πρέσπες συνεδρίασε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (Π.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας

‘Μαζί Σου’: Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για το ρεσιτάλ ΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εκδρομή του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή

    Συνάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος…

Με 3.500 νεαρά ιχθύδια  Πέστροφας εμπλουτίστηκαν τα λιμνοφράγμτα  της Π.Ε. Καστοριάς

Με 3.500 νεαρά ιχθύδια  Πέστροφας εμπλουτίστηκαν τα λιμνοφράγμτα  της Π.Ε. Καστοριάς

Ιστορικά Καστοριάς: Το πρώτο νοσοκομείο στην Καστοριά

Ιστορικά Καστοριάς: Το πρώτο νοσοκομείο στην Καστοριά