Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο-Σύμφωνο των Δήμων Καστοριάς και Χάλκης; 

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου, υπεγράφη η Αδελφοποίηση των Δήμων Καστοριάς και Χάλκης, από τους Δημάρχους Ανέστη Αγγελή και Μιχάλη Πατρό.

%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%bfΚατά την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, οι δύο δήμοι υπέγραψαν την αδελφοποίησή τους «Είναι πολύ αξιόλογη η κίνηση αυτή, καθώς πέραν των άλλων, τιμά σε κάθε περίπτωση τον πρώτο Έλληνα Αξιωματικό Αλέξανδρο Διάκο, ο οποίος θυσιάστηκε στα βουνά της Πίνδου και του Γράμμου το 1940. Ουσιαστικά ενώνονται  οι βουνοκορφές της Πίνδου και του Γράμμου με το γαλάζιο του Αιγαίου και αυτό είναι ένα μήνυμα, ιδιαίτερα σημαντικό.  Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η φιλοπατρία και η θυσία για την πατρίδα αποτελούν αξίες που θα πρέπει να έχουμε όλοι στην καρδιά μας», ήταν τα λόγια του κ. Αγγελή.

Το Πρωτόκολλο-Σύμφωνο Αδελφοποίησης και Φιλίας, λαμβάνει υπόψη τους ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς των δύο δήμων, που τους ενώνει και τους ενδυναμώνει η θυσία του Υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου στο έπος του 1940.

Με τις υπογραφές τους, ο κ. Αγγελής και ο κ. Πατρός ουσιαστικά επισφράγισαν:

  • Την κοινή ταυτότητα βάσει των Εθνικών, Ιστορικών και Πολιτιστικών στοιχείων των δύο Δήμων.
  • Την εγκαθίδρυση φιλικών σχέσεων και αγαστής συνεργασίας, στους τομείς ανάπτυξης και προόδου των Δήμων και των Πολιτών τους.
  • Την ουσιαστική συνεργασία σε πνευματικό, πολιτιστικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα, δράσεις που θα κρατήσουν ζωντανή, τόσο την ιστορική μνήμη, όσο και την πατριωτική φλόγα στις ακριτικές κοινωνίες, ανάμεσα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Ενώ ως προτεραιότητές  τους θα έχουν:

  • Την προώθηση των κοινών στόχων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Την προώθηση εκδηλώσεων γνωριμίας της ιστορίας των δύο πόλεων.
  • Την προώθηση δράσεων βελτίωσης των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών των δύο Δήμων.
  • Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των Πολιτών της Καστοριάς και της Χάλκης
  • Την προώθηση και την ανάπτυξη κοινών εκδηλώσεων σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, εμπορίου, περιβάλλοντος, οικονομίας παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Χρύσα Κοσμίδου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.