Β. Κιοσσές: «Η βία από μόνη της βασίζεται στο πώς ο καθένας έχει στο νου ότι σχετίζεται με τους ανθρώπους και ότι αισθάνεται ότι έχει παραπάνω αξία από τον άλλο»

image002Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, όπου ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στόχος του εορτασμού της είναι η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η ενημέρωση ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το βίαιο φαινόμενο. Μάλιστα, μετά την δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ (πολιτικές ακτιβίστριεςστη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960) με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτού γεγονότος.

«Εκέινη…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών και ο Δήμος Καστοριάς, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς θα πραγματοποιήσει  Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Εκείνη» την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18.00 στο Αρχοντικό Βέργου (Αϊδήτρας 12). Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό 25-26-27 Νοεμβρίου 2016, μεταξύ 17.00-21.00, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Εδώ και τρία χρόνια που λειτουργεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών στην Καστοριά, έχουν πραγματοποιηθεί τεράστια άλματα επί τους θέματος, τουλάχιστον ως προς την ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση των κακοποιημένων γυναικών. Δυστυχώς όμως, αρνητικά άλματα συμβαίνουν και ως προς την αύξηση των κρουσμάτων βίας που σημειώνονται στην περιοχή «Η οικονομική κρίση, δεν είναι η βασική αιτία της βίας, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει μια ευνοϊκή συνθήκη για την εμφάνισή της. Η βία από μόνη της βασίζεται στο πώς ο καθένας έχει στο νου ότι σχετίζεται με τους ανθρώπους και ότι αισθάνεται ότι έχει παραπάνω αξία από τον άλλο. Υπάρχει μια αυξανόμενη ροή στα περιστατικά που δεχόμαστε,  στην ουσία παρατηρούμε μια γεωμετρική πρόοδο στα κρούσματα βίας. Να σημειώσουμε πως μετά από κάθε εκδήλωση ή δράση ενημέρωσης του Κέντρου Συμβουλευτικής, καταγράφονται ακόμα περισσότερα περιστατικά», ενημέρωσε ο ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Καστοριάς Βασίλειος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.