Με το σύνθημα «Κανείς την ημέρα των Χριστουγέννων, να μην έχει τα απαραίτητα», η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, για άλλη μια χρονιά έδειξε το φιλάνθρωπο πρόσωπό της κατά τις ημέρες των εορτών.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η Ι.Μ. Καστοριάς, προετοιμάζονταν για την εορταστική περίοδο, έτσι ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας, να μπορούν να χαρούν αυτές τις ημέρες. Ειδικότερα, διανεμήθηκαν δέματα αγάπης και παράλληλα, έπειτα από συνεργασία με έξι εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς, παραχωρήθηκε το γεύμα των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, φανερά συγκινημένος, θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αυτές τις άγιες ημέρες «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια, τα όργανα που κόπιασαν, αλλά και συνεχίζουν να κοπιάζουν καθημερινά, για αυτόν τον ιερό σκοπό. Τον Πατέρα Ελευθέριο, ο οποίος σηκώνει τον καύσωνα της ημέρας και τον παγετό της νυχτός, στο Γενικό Φιλοπτώχο Ταμείο, αλλά και όλους όσους μας βοηθούν όσο και όπως μπορούν, καθώς δεν υπάρχουν  οι απαραίτητοι πόροι. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στη φιλανθρωπία και στην αγάπη των αδελφών μας, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν,  και με τις δικές τους δυνάμεις προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ. Το γεύμα των Χριστουγέννων και τα δέματα αγάπης, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους αδελφούς μας, που ζουν στο μετερίζι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και δεν έχουν τα απαραίτητα. Πράγματι είναι κάτι το πολύ μικρό, απέναντι στο μεγάλο που υπάρχει εντός της Εκκλησίας, που είναι η Χάρις του Θεού. Εύχομαι, να μπορούμε να σταθούμε αντάξιοι, απέναντι στο συνάνθρωπό μας που υποφέρει».

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι κινήσεις τις Ι.Μ. Καστοριάς, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας, γίνονται με άκρα μυστικότητα. Κανένας δεν γνωρίζει σε ποιους διανεμήθηκαν τα δέματα αγάπης, ούτε και σε ποιους παραχωρήθηκε το γεύμα των Χριστουγέννων. Για το λόγο αυτό, οι κινήσεις αυτές μένουν μακριά από τη δημοσιότητα και εφαρμόζεται κατά γράμμα το «Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» (Ματθ. στ’, 3).  «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε, όσους περισσότερους μπορούμε. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μας υποδείξετε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη, και εμείς από την πλευρά μας, θα βρούμε τον τρόπο να τους πλησιάσουμε.  Επίσης, παρακαλώ όσους έχουν κάποια δυνατότητα να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Όχι εμένα, αλλά τους ανθρώπους αυτούς τους οποίους υποφέρουν. Η ελεημοσύνη είναι αυτή που θα μας συνοδέψει και στην πέραν του τάφου ζωή, όλα τα υπόλοιπα θα μείνουν εδώ, όμως η ελεημοσύνη, θα είναι συνήγορος για εμάς στον Ουρανό», ήταν τα λόγια του Σεβασμιότατου.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι χτυπάνε την πόρτα της Ι.Μ. Καστοριάς για την ανάγκη της προσφοράς και σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο «Ανταποκρινόμαστε με κάθε δυνατό τρόπο. Είτε με την παροχή τροφίμων, είτε με την οικονομική ενίσχυση, είτε με οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, περιμένουμε τον έρανο της αγάπης και τη ζητιανιά, καθώς δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους».

Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στους κόλπους της Εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς, ενημέρωσε πως πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων, πλήθος κόσμου, και δη νέων ανθρώπων, έσπευσε να συμμετάσχει στο Ιερό Μυστήριο της εξομολόγησης. Μάλιστα, ένας μόνο κληρικός, εξομολόγησε περίπου εφτακόσια (700) άτομα.

Τα νέα αυτά άτομα, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά στρώματα της Π.Ε. Καστοριάς και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τους κόλπους της Εκκλησίας, με σκοπό την οικονομική βοήθεια, παρά μόνο για την παροχή πνευματικής βοήθειας  «Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να ζητήσει ο άνθρωπος» εξέφρασε τη γνώμη ο Μητροπολίτης Καστοριάς και συνέχισε λέγοντας πως «τη σημερινή εποχή, ο άνθρωπος είναι άδειος από τη παρουσία της Χάριτος του Θεού και του Χριστού.  Συνεπώς, εάν ένας άνθρωπος είναι άδειος, είναι ένα κενό δοχείο και τίποτα περισσότερο. Για αυτό θέλει να βιώσει τα Χριστούγεννα, όχι μόνο με τα λαμπιόνια που είναι και αυτά μέσα στο κλίμα των εορτών και βοηθάνε στην εναλλαγή της διάθεσης, αλλά και ετοιμάζοντας το κατάλυμα της ψυχής του, για να υποδεχθεί το λόγο του Θεού.   Η αλλαγή του ανθρώπου γίνεται μέσω των Ιερών Μυστηρίων και μέσα από την εξομολόγηση και αυτό είναι το θαύμα. Οι άνθρωποι πλέον ζητάνε αυτή την αλλαγή, με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν τον οποίο μας έμαθαν μέχρι τώρα και παράλληλα ζητάνε την παρουσία του Χριστού».

Τέλος, έχει διαπιστωθεί, πως ορισμένοι βρίσκουν στην Εκκλησία, καθαρά οικονομικό και υλικό καταφύγιο και όχι πνευματικό. Στην ουσία δηλαδή, συμμετέχουν σε όλες τις ενέργειες αγάπης και φιλανθρωπίας που πραγματοποιεί η Ι.Μ. Καστοριάς, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν σε κανένα Ιερό Μυστήριο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας πως «Εμένα με ενδιαφέρει, όποιος χτυπήσει την πόρτα της Μητρόπολης, να μην φύγει με τα χέρια αδειανά. Αυτό είναι το μυστικό μου μήνυμα, αλλά και η εντολή. Από ό,τι έχουμε   θα πάρετε. Το να πιστεύεις, να εκκλησιάζεσαι και να συμμετέχεις στη ζωή του Χριστού, είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Εμένα όμως  με ενδιαφέρει μόνο να είμαι κοντά στον άνθρωπο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Καστοριά: Διακοπή υδροδότησης τώρα στην πόλη

Εξαιτίας βλάβης κεντρικού αγωγού

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για την απώλεια του πρ. Κοινοτάρχη Δισπηλιού Παναγιώτη Τσιόλα

” Η συμβολή του στα κοινά ήταν ανεκτίμητη. ”

Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός σε περιοχή της Καστοριάς, ο οποίος μετέφερε παράνομα με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο συνομήλικο ομοεθνή του

Κατασχέθηκαν τo Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και -2- κινητά τηλέφωνα

Στοχευμένοι έλεγχοι για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης πραγματοποιήθηκαν σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί

Στοχευμένοι έλεγχοι για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης πραγματοποιήθηκαν σε Καστοριά, Κοζάνη και…

Δήμος Καστοριάς: Στα μέσα του Φλεβάρη θα οριστικοποιηθεί το εορταστικό πρόγραμμα με τα έθιμα της Αποκριάς

Δήμος Καστοριάς: Στα μέσα του Φλεβάρη θα οριστικοποιηθεί το εορταστικό πρόγραμμα με…