Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αντέξει την πανδημία

Επειδή η ψυχολογική ανθεκτικότητα εξαρτάται περισσότερο από κάθε τι από το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί.

Το στρες που αντιμετωπίζουμε όλοι μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού είναι απερίγραπτο. Και ένα παιδί, ακόμα και ένας έφηβος, μπορεί να πληγωθεί ανεπανόρθωτα από το τόσο πολύ και έντονο στρες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει ως γονείς ή κηδεμόνες ενός παιδιού να γνωρίζουμε πώς να το βοηθήσουμε να αντέχει τις δύσκολες καταστάσεις. Πώς θα το καταφέρουμε, όμως, αυτό;

Χρειάζονται καλές σχέσεις

Το παιδί σας χρειάζεται να έχει σχέσεις με συνομιλήκους του, αλλά και με ενήλικες που να εμπιστεύεται. Επιστρέψτε στο παιδί σας να μιλάει τακτικά – αν δεν μπορεί να βρεθεί από κοντά – με τους φίλους του, για να έχει μια αίσθηση σταθερότητας στην ζωή του και να μπορεί να λαμβάνει την κατανόηση και υποστήριξη που χρειάζεται. Έπειτα, χρειάζεται και ενήλικες στην ζωή του, ίσως και άτομα εκτός οικογένειας, για να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει τον χρόνο του για να μπορεί να είναι σε επαφή με αυτά τα άτομα.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Κάντε μια καλή πράξη για κάποιον, πάρτε έναν δικό σας φίλο τηλέφωνο για να τον στηρίξετε μέσα στο στρες που ζει. Μιλήστε στο παιδί σας για την αξία των καλών πράξεων χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τα ταλέντα του

Αν μη τι άλλο, μέσα στην καραντίνα όλοι είχαμε περισσότερο χρόνο στα χέρια μας. Είναι μια τέλεια στιγμή, λοιπόν, να ρωτήσετε το παιδί σας αν του έχει τραβήξει αυτή την στιγμή κάτι την προσοχή, αν υπάρχει κάποια καλλιτεχνική ή δημιουργική απασχόληση που θα ήθελε να κυνηγήσει.

Δώστε σημασία στα καλά

Ναι, καλά πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν, ακόμα και αν χρειάζεται λίγο παραπάνω κουράγιο και υπομονή για να τα βρούμε και να τα εκτιμήσουμε. Υπάρχουν τρόποι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορούν να είναι καλά, και ότι ακόμα και μέσα σε μια πανδημία μπορούμε να έχουμε καλές και ήρεμες στιγμές.

Ελαττώνουμε το στρες

Ξανά, εδώ πρέπει να δώσετε και εσείς το καλό παράδειγμα, επειδή αν το παιδί σας σάς βλέπει  μέσα στα νεύρα και την ένταση όλη μέρα, τότε οι συμβουλές σας δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Ρωτήστε το με ποιους τρόπους προτιμά να χαλαρώνει το στρες του, και δοκιμάστε και μαζί. Που σημαίνει ότι, ναι, ίσως χρειαστεί να παίξετε βιντεοπαιχνίδια μαζί του. Πράγμα που θα κάνει καλό στη σχέση σας.

Ένα πολύ σημαντικό μάθημα

Το παιδί σας κάποια στιγμή θα μάθει πως ενώ δεν γίνεται πάντα να ελέγχουμε τις περιστάσεις, έχουμε πάντα τον έλεγχο των αντιδράσεών μας σε αυτές. Και είναι καλύτερα να το μάθει από εσάς, για να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την πανδημία. Η ψυχραιμία είναι τόσο αναγκαία, όσο είναι και το να αναγνωρίζουμε τα αισθήματά μας και να μην τα αφήνουμε να παίρνουν τον έλεγχο από εμάς. Έτσι, τα προβλήματα λύνονται πιο εύκολα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις απρόβλεπτες αναποδιές της ζωής… είτε μιλάμε για κάτι δικό μας και προσωπικό, είτε για μια παγκόσμια αναποδιά όπως η πανδημία.

iatronet.gr

You May Also Like

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά, χρειάζονται μια χαρούμενη μαμά

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά, χρειάζονται μια χαρούμενη μαμά

Παιδικές ιώσεις: Βήχας πυρετός και γαστρεντερίτιδα

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά όταν περνούν μία ίωση

Τεχνολογία: Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο – Οι 6 απειλές

Το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία θα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται…

Κατανοήστε την ψυχολογία του παιδιού σας μέσα από 10 πολύτιμες συμβουλές

Κατανοήστε την ψυχολογία του παιδιού σας μέσα από 10 πολύτιμες συμβουλές

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα νήπια που είχαν χρόνο οθόνης ως βρέφη παρουσίασαν καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα

Όσο περισσότερο χρόνο λαμβάνει ένα μωρό στην οθόνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε ορισμένες αναπτυξιακές περιοχές

Ο μαθητής με το σύνδρομο Asperger που ζωγραφίζει και εκθέτει τα έργα του

Ο ξεχωριστός Ζαχαρίας από τη Σητεία

Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού

Table of Contents Hide Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιούΒοηθώντας το…

5 «αθώες» φράσεις των γονιών που πληγώνουν και στιγματίζουν τα παιδιά

Table of Contents Hide 5 «αθώες» φράσεις των γονιών που πληγώνουν και…

Αυτισμός: Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία

Table of Contents Hide Αυτισμός: Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα παιδί ανάλογα με…

 Το έργο που διετέλεσε το Σωματείο  «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το διάστημα 01.11.18 – 31.10.19

   Το έργο που διετέλεσε το Σωματείο  «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το διάστημα…