Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι σέλφι των αστυνομικών και η “διευκόλυνση” στους οπαδούς του Τραμπ

Η αμερικανική αστυνομία εμφανίστηκε ανήμπορη απέναντι σε μία προγραμματισμένη διαδήλωση οπλισμένων ακροδεξιών και με την ολιγωρία της επέτρεψε στους οπαδούς των Τραμπ να λεηλατήσουν το Καπιτώλιο.

Σοκαρισμένη παρακολούθησε η παγκόσμια κοινότητα τα όσα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου η Γερουσία ψήφιζε την επικύρωση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Οπλισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα και οχυρωμένα κτίρια στον πλανήτη, στο Καπιτώλιο, καταφέρνοντας να λεηλατήσουν μεταξύ άλλων το γραφείο της Νάνσι Πελόζι, τρομοκρατώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στον χώρο που κρύβονταν από τους “εσωτερικούς τρομοκράτες” όπως χαρακτηρίστηκαν.

Βαριά οπλισμένοι, σε μερικές περιπτώσεις κυματίζοντας σημαίες Συνομοσπονδίας, με υπερβολική αυτοπεποίθηση και άνεση, επιθετικά μέλη του όχλου μπήκαν μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας. Εγείρονται επομένως ερωτήματα αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας που ακόμη κι αν κατέληξε αριθμητικά να υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τους διαδηλωτές, βρέθηκε όμηρη της κατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν προστάτευσε τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Σε ένα σκηνικό απόλυτου χάους είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι κατασταλτικές δυνάμεις του νόμου έμοιαζαν απλά να περιμένουν μέχρι να ξεσπάσουν όλη την οργή τους οι τραμπικοί και να φύγουν όποτε επιθυμήσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν μόλις 52 συλλήψεις και ότι υπήρξε ανοχή όπως αποδεικνύουν βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

Η στιγμή που όλα ξεκίνησαν και το Καπιτώλιο μοιάζει να φυλάσσεται περιμετρικά από λειψή αστυνομική δύναμη, ανήμπορη στην θέα του οργισμένου πλήθους που ανέτρεψε ακόπα τα εξωτερικά κιγκλιδώματα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδω: news247.gr