Πασχάλης Τσαρούχας: «Πάνω από 1.000 οι καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών»

Ο ηθοποιός και – από χθες – πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αποκάλυψε πως το σωματείο δέχθηκε περισσότερες από 1.000 καταγγελίες το τελευταίο διάστημα.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), όπως είχε προαναγγελθεί, σε συνέχεια και των καταγγελιών μελών του για περιστατικά εργασιακής, σωματικής και σεξουαλικής βίας, μεταξύ άλλων, στον χώρο του θεάματος.

Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ένα καταστατικά προβλεπόμενο ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ όργανο, που αποκλειστικό στόχο έχει τη διερεύνηση και διευθέτηση ζητημάτων μόνο των μελών του Σωματείου, επί τη βάσει της αντισυναδελφικής/αντισωματειακής (αντικαταστατικής) ή όχι δράσης ή συμπεριφοράς. Δεν είναι και δεν υποκαθιστά την δικαστική ή άλλη επίσημη αρχή, καθώς εξ ορισμού και αυτονόητα ερευνά πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ποινικά ή όποιου άλλου είδους αδικήματα. Συντελεί έτσι, αποφασιστικά, στην διαμόρφωση και την εμπέδωση συναδελφικής συνείδησης στα μέλη του Σωματείου».

«Διέπεται και λειτουργεί βάσει αυστηρών κανόνων που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του, που διασφαλίζουν την ψύχραιμη, μεθοδική, αντικειμενική και βάσει συγκεκριμένων προθεσμιών διερεύνηση των ζητημάτων, που δίνουν και στα δύο μέρη τον χώρο και χρόνο να ακουστούν. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε όλοι μαζί και κάθε ένας ενδιαφερόμενος (για οποιοδήποτε λόγο) να τα σεβαστούμε και να αφήσουμε τα μέλη του Πειθαρχικού να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς περιττές πιέσεις», προστίθεται.

Το πρωί της Πέμπτης ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του σωματειακού οργάνου αυτού, μίλησε στον Τ/Σ ΑΝΤ1 σχετικά με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί το ΣΕΗ, αναφέροντας πως αυτές υπερβαίνουν τις 1.000: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έρχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες! Είναι πάνω από 1.000 αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα με το Πειθαρχικό, στο πλαίσιο του Σωματείου θα «λειτουργούν και επιτροπές με δικηγόρους και ψυχολόγους, για καθοδήγηση και στήριξη των φερόμενων ως θυμάτων». «Από εκεί και πέρα να μη φοβούνται τα παιδιά να έρθουν, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. . Να έρθουν να μιλήσουν, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε» σημείωσε ο κ. Τσαρούχας.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ «είναι ένα καθαρά σωματειακό όργανο. Υπάρχει μια ποικιλία ποινών που ως επί το πλείστον είναι ηθικής φύσης. Η πιο αυστηρή ποινή είναι η ισόβια διαγραφή από το Σωματείο. Βέβαια τώρα πια μπορεί να δουλέψει κάποιος ηθοποιός. Το Πειθαρχικό λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από τη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει καθαρά με τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους και με το Σωματείο. Δεν αποτελεί προηγούμενο μια απόφαση δικαστηρίου, ούτε είμαστε υπόλογοι σε κάποιο δικαστήριο».

ieidiseis.gr