Παγώνη: Η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκεφάλους και τάση για εμετό

Το περιστατικό με την νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα και τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, για τα λύματα και τι αυτά δείχνουν για την πορεία της πανδημίας αλλά και για το περιστατικό με τη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα που παρέλυσε μίλησαν η Ματίνα Παγώνη, ο Στράτος Στυλιανίδης αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

Αναφερόμενη στο περιστατικό στην Κέρκυρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη υποστήριξε πως υπάρχει ομάδα γιατρών που την παρακολουθούν και ξέρουν το ιστορικό της. Ακόμα δεν υπάρχουν νεότερα για τους λόγους της παράλυσης και αν αυτή οφείλεται στο εμβόλιο. «Ας το διαχειριστούν οι γιατροί», τόνισε.

Όπως υποστήριξε, το κάθε εμβόλιο έχει παρενέργειες, ωστόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς ακόμα δεν έχει βγει διάγνωση, «θα πρέπει να αφήσουμε την ιατρική ομάδα να κάνει τη δουλειά της». Και πρόσθεσε πως η δεύτερη δόση δεν είναι σαν την πρώτη, καθώς μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκεφάλους, τάση για εμετό κλπ.

Επίσης η Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-65 με το εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας πως έχει γίνει εισήγηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ευπαθείς ομάδες.

Δήλωσε επίσης πως η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολη και εξήγησε πως τα μέτρα θα δείξουν αποτελέσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών σημείωσε ότι αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της Αθήνας και ότι υπάρχει πληρότητα 82%.

Τι ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννακός

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακός τόνισε πως είναι υπέρ του εμβολίου και πως και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί. «Ο κόσμος θα πρέπει να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά στο Mega.

Εστιάζοντας στο περιστατικό με τη γυναίκα στην Κέρκυρα, υποστήριξε πως οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου δεν αποκλείουν να συνδέεται με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να αποδειχθεί.

 

«Ο κόσμος όμως πρέπει να συνεχίσει τους εμβολιασμούς», κατέληξε.

Τι δείχνουν τα λύματα

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, οι μετρήσεις στα λύματα μετά την εκτίναξη του ιικού φορτίου που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, δείχνουν μια σταθεροποίηση.

Σήμερα, όπως επεσήμανε αναμένονται τα αποτελέσματα από τις δύο τελευταίες μέρες, τα οποία και θα αποσταλούν στην επιτροπή για αξιολόγηση. Η δειγματοληψία αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη και γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.

newsbeast.gr