Στην Καστοριά παραβρέθηκε ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, Αθλητικής Ψυχολογίας  Γιάννης Θεοδωράκης όπου και   παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Space” (Supporting Policy and Action for Active Environments).
Η  ομιλία πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς σε  πολύ περιορισμένο κοινό, καθώς ο κύριος  σκοπός της εκδήλωσης ήταν  μια πιθανή  μελλοντική συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ως αυθεντία της αθλητικής ψυχολογίας παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού και Παιδείας Λεωνίδας Παπαδημήτριου τον κ. Θεοδωράκη και ενημέρωσε πως ο σκοπός της επίσκεψης του καθηγητή ήταν να παρουσιάσει για το πώς μπορεί ο “λαϊκός” αθλητισμός να προσφέρει προοπτική ανάπτυξης για την πόλη της Καστοριάς.

Το πρόγραμμα “Space”, το οποίο ανέλυσε ο κ. Θεοδωράκης,  υλοποιείται μέσω του Εξειδικευμένου, Εκπαιδευτικού, Τεχνολογικού, Πολιτιστικού Τμήματος (Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) σε συνεργασία με περίπου 15 φορείς. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο του Gloucestershire της Αγγλίας. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, μαζί με την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των ευκαιριών και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας, τη βελτίωση της σωματικής άσκησης μέσω αυξημένης συμμετοχής και της ίσης πρόσβασης σε αθλητικές δραστηριότητες για όλους.

Στην ουσία το πρόγραμμα αφορά στο πώς οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο ανθρώπινες, αλλά και πώς θα προωθήσουν την έννοια της άσκησης των ατόμων «Έχουμε δεδομένα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όπου το θέμα της υποκινητικότητας, αποτελεί  ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε λέγοντας πως «Η εφαρμογή του “Space”, δεν αφορά μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία. Το κόστος για την υγεία στη χώρα μας  είναι τεράστιο, λόγω της υποκινητικότητας. Στα πλαίσια του προαναφερόμενου προγράμματος προσπαθούμε να παρουσιάσουμε και να αναπτύξουμε ιδέες, σχετικά με τις πόλεις οι οποίες  θα βελτιωθούν στα θέματα της μετακίνησης των ατόμων. Για παράδειγμα, εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα και τα αντικαταστήσουν με ποδήλατα, θα υπάρξει ένα γενικότερο κέρδος. Στην Ελλάδα το κόστος εξαιτίας των ασθενειών που σχετίζονται με την υποκινητικότητα  είναι στα 150.000.000 ευρώ ετησίως. Εάν το κατανοήσουν αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και το Υπουργείο Υγείας, θα προωθήσουν τις ιδέες της κινητικότητας και της άσκησης του πληθυσμού».

Τα θέματα της διάλεξης που αναλύθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

 • Ορισμοί σωματικής δραστηριότητας και συναφών όρων
 • Οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία
 • Πόση σωματική δραστηριότητα χρειαζόμαστε;
 • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και προβλέψεις
 • Επιδράσεις της ακινησίας στην υγεία
 • Το οικονομικό κόστος της ακινησίας
 • Ενεργά περιβάλλοντα
 • Παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα
 • Παρεμβάσεις για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας
 • Ποσοτικοποίηση του οικονομικού οφέλους της σωματικής δραστηριότητας
 • Σωματική δραστηριότητα και δημόσια υγεία: Ένας νέος τομέας έρευνας και εφαρμογής
 • Το πρόγραμμα “Space”
 • Παραδείγματα καλών πρακτικών από την Ευρώπη

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως μέσω αυτής της παρουσίασης δόθηκαν επιχειρήματα στο Δήμο Καστοριάς, προκειμένου να υλοποιήσει τις ιδέες του προγράμματος, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένα  γραφειοκρατικά προβλήματα ως προς την αποπεράτωση των ενεργειών  «Το δικό μας καθήκον είναι να πληροφορήσουμε και να ενημερώσουμε τους αρμόδιους για τα οφέλη του “Space”» .

 Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος φάνηκε ιδιαίτερα θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.