Πώς έμοιαζε η Γη πριν από 3 με 4 δισ. χρόνια

 

H Γη δεν είχε πάντοτε την μορφή που έχει σήμερα. Μία εντελώς διαφορετική δομή ξηράς και ωκεανών διαμόρφωναν τον πλανήτη μας. Γυρνώντας, λοιπόν, 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, η ξηρά φαίνεται να καταλάμβανε πολύ μικρότερο μέρος της Γης από ότι σήμερα. Οι ωκεανοί ήταν αυτοί που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος, οι οποίοι μάλιστα είχαν σχεδόν το διπλάσιο νερό τότε, καλύπτοντας όλες τις σημερινές ηπείρους σε ύψος μεγαλύτερο και από την κορυφή του Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η νέα μελέτη φέρνει στο φως της δημοσιότητας ανατρεπτικά στοιχεία, αμφισβητώντας την άποψη των επιστημόνων ότι η συνολική επιφάνεια των υδάτων είχε λίγο-πολύ παραμείνει σταθερή.

Έτσι λοιπόν, το νέο μοντέλο των ερευνητών, που βασίστηκε και σε εργαστηριακά πειράματα, με επικεφαλής τον Τζούντζιε Ντονγκ του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «AGU Advances» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σύμφωνα με το «Science», αποκαλύπτει ότι πιθανόν η Γη να ήταν κάποτε ένας υδάτινος κόσμος.

Φυσικά, οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι στην πορεία του χρόνου τα επίπεδα των θαλασσών και ωκεανών έχουν ανεβοκατέβει ανάλογα με τις επικρατούσες στον πλανήτη θερμοκρασίες. Δεν είχαν όμως φανταστεί ότι η Γη έμοιαζε μάλλον περισσότερο με έναν υδάτινο κόσμο.

ecozen.gr