Λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά και δεν υποψιάζεστε!

Τα μαλλιά όσο παράξενο κι αν ακούγεται είναι το βαρόμετρο για ότι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας! Όταν λοιπόν πέφτουν για αρκετό καιρό, συνήθως η αιτία μπορεί να είναι τυχόν ενδοκρινολογικά προβλήματα ή μια πιθανή διατροφική ανεπάρκεια ή ακόμη μπορεί η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις. Ενημερωθείτε λοιπόν για τις πιο πιθανές αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης και αντιμετωπίστε την εγκαίρως.

Να θυμάστε: Ο γιατρός που πρέπει να επισκεφτείτε είναι ένας ειδικός δερματολόγος, ο οποίος με το ιστορικό που θα πάρει και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα ζητήσει θα συστήσει και την καλύτερη θεραπεία. Αν υπάρχει ορμονική διαταραχή όμως πρέπει να επισκεφτείτε και ενδοκρινολόγο.

ΑΙΤΙΑ #1 Μήπως το παρακάνατε με τις δίαιτες!

Μια αυτοσχέδια, αυστηρή δίαιτα, χωρίς την καθοδήγηση ειδικού, μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή μέταλλα που παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας της τρίχας. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί να καταστήσουν τα μαλλιά ξηρά ή ιδιαίτερα λιπαρά και εύθραυστα οδηγώντας με την πάροδο του χρόνου στην απώλειά τους.

Τι να κάνετε: Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, η οποία εξασφαλίζει στον οργανισμό βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (όπως Α, C και Ε) αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ευνοούν την παραγωγή νέων τριχών. Eπίσης, μπορείτε να ενισχύσετε τη διατροφή σας με μια πολυβιταμίνη ή μια φόρμουλα ειδικά σχεδιασμένη για την υγεία των μαλλιών. 

ΑΙΤΙΑ #2 Ίσως φταίνε οι ορμόνες! 

Εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση αλλά και γυναικολογικές επεμβάσεις μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών καθώς διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία.

Τι να κάνετε: Στις περιπτώσεις αυτές η επίσκεψη σε δερματολόγο και ενδοκρινολόγο κρίνεται απαραίτητη προκειμένου, ανάλογα με την περίπτωση, να έχετε και την κατάλληλη θεραπεία.

ΑΙΤΙΑ #3 Ύποπτος και ο θυρεοειδής

Η διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός), μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση των μαλλιών και να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Τι να κάνετε: Με μια απλή εξέταση αίματος (τη μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών Τ3, Τ4 καθώς και της TSH), ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αν υπάρχει διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τη ρύθμισή του.

ΑΙΤΙΑ #4 Ίσως σας λείπει σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί τη πιο συνήθη αιτία απώλειας μαλλιών κυρίως στις γυναίκες εκείνες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση.

Τι να κάνετε: Η απώλεια 50 με 100 τριχών την ημέρα θεωρείται φυσιολογική, αν όμως χάνετε περισσότερες, τότε πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

+ 4 ακόμη αιτίες

  • Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών κυρίως κατά την έναρξή τους ή εξαιτίας της απότομης διακοπής στους έπειτα από μεγάλο διάστημα λήψης τους.
  • Μετά τον τοκετό μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας να πέφτουν περισσότερο, ωστόσο πρόκειται για προσωρινή απώλεια μαλλιών, η οποία δεν σχετίζεται με κάποια πάθηση.
  • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η τριχόπτωση αυτή αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (αραίωση των μαλλιών στην κορυφή ή στις πλευρές του κεφαλιού). Ο γιατρός θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία, αφού προηγουμένως υποβληθείτε στις εξετάσεις (εργαστηριακές και αιματολογικές) που θα σας υποδείξει.
  • Το έντονο στρες! Μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες, μετά από  ένα ψυχικό σοκ, μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά), η οποία συχνά υποχωρεί από μόνη της, ωστόσο υπάρχουν και θεραπείες.

ΠΗΓΗ:https://www.pharm16.gr/

You May Also Like

Σημάδια κακής κυκλοφορίας αίματος

Σημάδια κακής κυκλοφορίας αίματος

Νευρική ανορεξία: ΟΛΑ τα αίτια και συμπτώματα – Μην τα αγνοείτε!

Νευρική ανορεξία: ΟΛΑ τα αίτια και συμπτώματα – Μην τα αγνοείτε!

Ποιος ξηρός καρπός μειώνει τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και σάκχαρο

Ένας ελληνικός ξηρός καρπός, που προτιμούν μικροί και μεγάλοι

5 ασθένειες που χρειάζονται βιταμίνη D

5 ασθένειες που χρειάζονται βιταμίνη D

Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου

Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου

Κάψιμο στον λαιμό: 7 αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται

Table of Contents Hide Κάψιμο στον λαιμό: 7 αιτίες και πώς αντιμετωπίζονταιΚάψιμο…

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε

Πέντε τρόποι για να σταματήσει ο σκληρός βήχας

Table of Contents Hide 1) Πιείτε λίγο μέλι: Είναι ένα φυσικό κατασταλτικό…

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας