«Ναι» στην τηλεργασία και μετά την πανδημία λένε 6 στις 10 επιχειρήσεις – Στρατηγική ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Να υιοθετήσουν την τηλεργασία και μετά την πανδημία σχεδιάζουν έξι στις δέκα εταιρείες (το 60%) ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική στρατηγική ανάπτυξης για οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Επίσης η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ενώ οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, αφορούν τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εφαρμογή συστημάτων ERP και CRM. Παράλληλα, πρωτοπόρες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως οι τεχνολογίες στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του υπολογιστικού νέφους, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της νέας στατιστικής έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) που υλοποιήθηκε στα τέλη του 2020 και τα οποία δημοσιεύονται στην έκδοση «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2020: Η επίδραση της πανδημίας COVID-19». Η έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας στατιστικής έρευνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στις ελληνικές επιχειρήσεις, που διενεργεί το ΕΚΤ ως αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.

Αναλυτικότερα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (82%) δηλώνει ότι δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιολογώντας τον ως πολύ σημαντική ή σημαντική συνεχή αναπτυξιακή στρατηγική. H ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων (πολύ σημαντική στρατηγική για το 43% και σημαντική στρατηγική για το 41%).

H έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες αφορά όλους τους τομείς επιχειρηματικής λειτουργίας: τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη αγαθών ή υπηρεσιών (41% των επιχειρήσεων), την αναδιοργάνωση των διαδικασιών της επιχείρησης-συστήματα ERP (32%), την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας (27%) και την εφαρμογή συστημάτων CRM (26%). Παράλληλα, πρωτοπόρες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως οι τεχνολογίες στους τομείς της κυβερνοασφάλειας (37%) και του υπολογιστικού νέφους (36%), αξιολογούνται ως οι σημαντικότερες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το 40% του συνόλου των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ σημαντική πρακτική για την επέκταση τους σε νέες αγορές τη λειτουργία ιστότοπου και το 34% των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ σημαντική την αλληλεπίδραση με τους πελάτες μέσω των ζωντανών συζητήσεων και κοινωνικών δικτύων. Ακόμα, σε ποσοστό 27% οι επιχειρήσεις θεωρούν ως πολύ σημαντική στρατηγική την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας (social media, apps, κ.ά.) με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της επικοινωνίας με τους πελάτες τους.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο 90% των επιχειρήσεων με δραστηριότητες Ε&Α στη χώρα μας. Ως κύριες στρατηγικές, σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις υιοθέτησαν μεθόδους τηλεργασίας για την απασχόληση του προσωπικού τους, έξι στις δέκα επιχειρήσεις έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και σχεδόν τρεις στις δέκα άλλαξαν το επιχειρησιακό τους μοντέλο για την παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπισε η πλειoνότητα των επιχειρήσεων, αφορούσαν τις αναγκαστικές απουσίες του προσωπικού λόγω παιδικής μέριμνας ή επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις από πελάτες και τις αυξημένες διοικητικές υποχρεώσεις.

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι πολλές από τις νέες ψηφιακές διαδικασίες που χρησιμοποίησαν για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, θα παραμείνουν και μετά από την πανδημία, με κυριότερες την υιοθέτηση ή ενίσχυση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας (84%), την υιοθέτηση της τηλεργασίας (60%) και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων (44%).

Ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης έτυχε η σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόστηκε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα (91%), δήλωσαν ότι είχαν επιτυχή πρόσβαση σε πληροφορίες για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ ως πλέον χρήσιμα μέτρα προτάσσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και τις πιστοδοτικές διευκολύνσεις.

Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 631 επιχειρήσεις. Το 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, ήταν στην Αττική και το 20% στη Β. Ελλάδα. Το 77% ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων μικρότερο από 250 άτομα.

 

newsbeast.gr

You May Also Like

Η Κίνα σχεδιάζει μαζική παραγωγή humanoids από το 2025

Στόχος η εξέλιξη ανθρωποειδών που «θα αναδιαμορφώσουν τον κόσμο». Μαζική παραγωγή έως το 2025.

Νέο crypto malware χτυπά μέσα από το Facebook Messenger

Η μόδα των cryptocurrencies ήταν φυσιολογικό ότι θα τραβούσε την προσοχή τόσο…

Εκτίθεται ξανά το Facebook: Απροστάτευτοι 50 εκατ. λογαριασμοί

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για μια ακόμα φορά το Facebook, μετά…

Έλον Μασκ: Θα πεθάνω στον Άρη, αν είμαι τυχερός

«Σε παρακαλώ, μείνε ζωντανός για όσο το δυνατόν περισσότερο η γη σε χρειάζεται» ανέφερε ένας ακόλουθός του.

Μεγάλη επιτυχία: Ο ESA χρηματοδοτεί φοιτητές του ΑΠΘ να στείλουν δορυφόρο στο διάστημα

Μεγάλη επιτυχία: Ο ESA χρηματοδοτεί φοιτητές του ΑΠΘ να στείλουν δορυφόρο στο…

Μην επιτρέψετε σε κλοπή ή απώλεια δεδομένων να σας καταστρέψει τα Χριστούγεννα

Καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο άνθησης των αγορών μέσω Διαδικτύου,

Quarterhorse: To πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υπερηχητικό αεροσκάφος είναι γεγονός (vids)

To πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υπερηχητικό αεροσκάφος είναι γεγονός (vids)

Τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία; Νέα έρευνα λέει όχι

«Ψάξαμε πολύ για μία “ατράνταχτη απόδειξη” που να συνδέει την τεχνολογία και την ψυχοσωματική κατάσταση και δεν την βρήκαμε»

Η νέα θυγατρική της Alphabet (Google) για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και πρώτες φωτογραφίες

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα της Google, καθώς η…

Νέος ιός σε αρχεία word και pdf μπορεί να κλειδώσει τον υπολογιστή σας – Έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται

Για την εμφάνιση στην Ελλάδα νέων εκδόσεων του κακόβουλου λογισμικού «Dharma», το…